Προεκλογική καμπάνια χωρίς άρωμα Λαλιώτη για το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι σαν πίτα από σουβλάκι νηστίσιμης περιόδου. Δηλαδή άγευστη και παραπλανητική. Πρόκειται απλώς για διαπίστωση προβεβλημένου στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη που θεωρεί ότι παρόντος του Λαλιώτη στη Χαριλάου Τρικούπη μόνο αναγκαία και αυτονόητη είναι η ανάμειξη του μετρ της επικοινωνίας στη διαμόρφωση του προεκλογικού σχεδιασμού του Κινήματος.
Ο ίδιος θα βοηθήσει, όμως προηγουμένως θα περιμένει να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος. Μετά, όπως έχει ήδη πει στους συνομιλητές του, θα κάνει το παν «να βοηθήσει παντοιοτρόπως». Ο Κώστας Λαλιώτης αποφεύγει να αναμειγνύεται ανοιχτά στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Κινείται διακριτικά και συμμετέχει σε συσκέψεις μόνο όταν τον αναζητεί η πρόεδρος ή πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα.
ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ. Ποτέ δεν εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι όταν έπαιρνε διακριτές αποστάσεις από την εκάστοτε ηγεσία του. Αλλωστε μονίμως διατηρούσε το πολιτικό του γραφείο στα κεντρικά του κόμματος. Στη Φώφη έχει αδυναμία. Από παλιά. Οταν ανέλαβε την επικοινωνιακή της προώθηση στον αγώνα για την υπερνομαρχία οδηγώντας το περίφημο cinquecento της πρώτο στον τερματισμό αφήνοντας σε απόσταση το επιβλητικό τζιπ του τότε αντιπάλου της Τζαννετάκου. Τώρα, απλώς, θα περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να συμβάλει με τις ιδέες και την εμπειρία του στην προεκλογική μάχη του ΠΑΣΟΚ. Το έχει ήδη πράξει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Από την εσωκομματική αναμέτρηση για την ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη μάχη στη Βουλή για τη νέα συμφωνία και την πολιτική της αρχηγού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δεξιά. Ο Λαλιώτης δεν είναι κρυφό ότι είναι ο εμπνευστής των επιστολών της Φώφης προς τον Πρωθυπουργό, αλλά και της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για το Plan Β Βαρουφάκη και τους περίφημους σχεδιασμούς του για παράλληλο νόμισμα. Ομοίως είχε τη σύλληψη για την αποστασιοποίηση της Φώφης από την ιδέα του προέδρου της ΝΔ να βάλει στη συζήτηση των διερευνητικών και τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής.
Οι πινελιές Λαλιώτη αναμένεται να γίνουν αισθητές από την ερχόμενη εβδομάδα. Αύριο συνεδριάζουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να χαράξουν την τακτική ενόψει εκλογών, ενώ ήδη σήμερα η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να απαντήσει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πως δεν ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή του κόμματός της σε μια κυβέρνηση που δυνητικά θα συγκροτούσε η ΝΔ έχοντας τη διερευνητική εντολή.
Στόχος του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις εκλογές, τις πρώτες της Φώφης Γεννηματά, είναι να πάρει έστω και μία ψήφο παραπάνω σε σχέση με την αναμέτρηση του περασμένου Γενάρη. Η νέα ηγεσία θα έχει το πάτημα ότι, παρ’ όλο που δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό της, κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδο του κόμματος στη Βουλή και μάλιστα με καλύτερα ποσοστά. Ως εκ τούτου, γίνεται προσπάθεια συσπείρωσης και επανάκαμψης στελεχών στο ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συντελούνται υπόγειες διεργασίες με μεσαία στελέχη που προσχώρησαν στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου για επιστροφή στο μητρικό κόμμα. Συγχρόνως γίνεται πολύ διακριτική προσπάθεια όχι σε επίπεδο κορυφής προκειμένου να πεισθεί και ο πρώην πρωθυπουργός να μην κατεβάσει το Κίνημα στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Ο ίδιος ο Παπανδρέου δεν έχει καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση προς το παρόν.
ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΜΕ ΔΗΜΑΡ. Ομως η είδηση αυτής της περιόδου για το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται στις σχέσεις του με το Κίνημα Παπανδρέου. Πληροφορίες επιμένουν ότι βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο προσπάθειες για κοινή κάθοδο στις εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Από την αλλαγή της ηγεσίας της Αγίου Κωνσταντίνου κι έπειτα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συνεπικουρούμενος κι από άλλα ηγετικά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, συνομιλεί με το ΠΑΣΟΚ και εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει ακόμη και τη συμπόρευση στις κάλπες με τη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Μία τέτοια διάσταση δικαιολογείται και από τη συνεδριακή απόφαση του ΠΑΣΟΚ να τολμήσει ουσιαστικά βήματα προς τον τρίτο πόλο με στόχο να αναδειχθεί, ει δυνατόν, ακόμη και τρίτη εκλογική δύναμη.
Η Φώφη Γεννηματά στην πορεία προς τις εκλογές, που αποτελεί και προσωπικό της στοίχημα, δεν θα θελήσει να παρακάμψει ή να υποβαθμίσει τον προκάτοχο της ηγεσίας του κόμματος. Θεωρεί ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος πρέπει και δικαιούται να έχει προβεβλημένο ρόλο και εξ αυτού του λόγου προτίθεται να ζητήσει και τη γνώμη του για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί απέναντι στους αντιπάλους του.
Θεωρητικά ο κεντρικός αντίπαλος της Χαριλάου Τρικούπη είναι Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Κινούνται σχεδόν στο ίδιο πολιτικό φάσμα και απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Η απομείωση της εκλογικής δύναμης του Ποταμιού θα ήταν μεγάλη επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ της Φώφης. Ομως εκ παραλλήλου δεν θα χαριστεί στη Νέα Δημοκρατία. Οι τραυματικές μνήμες της συγκυβέρνησης με τη Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά δεν αφήνουν τη Γεννηματά να ησυχάσει. Σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνει ότι ήταν ολέθρια η συμπόρευση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, πιο καθοριστική κι από την ψήφιση των Μνημονίων.