Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις διακυμάνσεις αυτές, αλλά ένας από αυτούς είναι ξεκάθαρα η προσδοκία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανοίξει ένας κύκλος τέτοιων αυξήσεων. Η οικονομία των ΗΠΑ βελτιώνεται, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ετήσια ανάπτυξη 3% για φέτος και το 2016. Ομως υπάρχουν σημαντικοί λόγοι και για να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων η Fed. Η αμερικανική οικονομία παραμένει ασθενής. Ιστορικά, μια ανάκαμψη της τάξης του 3% έπειτα από προβλήματα στην οικονομία δεν θεωρείται ισχυρή.
Την ίδια στιγμή η παγκόσμια οικονομία υφίσταται σημαντικές αλλαγές λόγω της παγκοσμιοποίησης και της εξάπλωσης της τεχνολογίας. Η αγορά απασχόλησης θα αλλάξει σημαντικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων. Πιστεύω ότι πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες υποτιμούν τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Η Fed θα πρέπει να συνυπολογίσει τiς χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, τις μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και τις αλλαγές λόγω της τεχνολογίας και να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων. Εάν προστεθεί και ο κίνδυνος μια αύξηση επιτοκίων να προκαλέσει σημαντικές αναταραχές στις διεθνείς αγορές, τότε το επιχείρημα της καθυστέρησης αύξησης των επιτοκίων γίνεται ακόμη πιο ισχυρό.
Η Fed έχει πολύ χρόνο για να δώσει σήμα ότι αλλάζει την πολιτική της. Οταν εκείνοι που χαράσσουν πολιτική αγνοούν την πραγματικότητα η οποία μεταβάλλεται συνεχώς, τότε κινδυνεύουν να δουν την αξιοπιστία τους να μειώνεται.
Ο Aντερς Μποργκ είναι πρώην υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας και πρόεδρος του Global Financial System Initiative του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.