Ο μεγάλος νικητής και στον φετινό (33ο) Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας θα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Οχι μόνο λόγω του κοινωνικού προσώπου του αγώνα που φέτος μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονο, αλλά και λόγω των δράσεων για το περιβάλλον.

Φέτος το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της διοργάνωσης συμπληρώνει 10 έτη. Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+, την εταιρεία Global Challenges σύμβουλοι περιβάλλοντος και τη συμβολή των εθελοντών, των δρομέων, των θεατών και των χορηγών κατόρθωσε να αναδείξει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας σε μια φιλική προς το περιβάλλον διοργάνωση, πρότυπο για το παγκόσμιο δρομικό κίνημα.

«Η ανταπόκριση του απλού κόσμου και όλων των μεγάλων αθλητών, ξένων και Ελλήνων, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία» λέει στο «Τρέχω» ο Γιώργος Καζαντζόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Συμβούλων Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξηςκαι μέλος (μέχρι πρότινος) της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο ΣΕΓΑΣ, ο Μαραθώνιος Αθήνας και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του αγώνα αναδείχθηκαν νικητές στην κατηγορία Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Ευαισθητοποίηση, στα βραβεία Environmental Awards 2015, που διοργάνωσανη εταιρεία Boussias Communications και το Plant Management.

Οπως μας θυμίζει ο Γιώργος Καζαντζόπουλος, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας (επίσημος χορηγός του οποίου είναι το METROPOLITAN HOSPITAL) ήταν ο πρώτος στον οποίο εφαρμόστηκε η αντιστάθμιση ρύπων και στη συνέχεια ακολούθησαν όλοι οι άλλοι. Τι σημαίνει όμως αντιστάθμιση ρύπων; Ο μηχανισμός της εξουδετέρωσης των ρύπων, που αποτελεί ένα από τα εργαλεία του Πρωτοκόλλου του Κιότο, βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή και αναπτύχθηκε προκειμένου να βρεθεί εναλλακτική λύση για την προστασία του κλίματος.

Το βασικό βήμα για την αντιστάθμιση των ρύπων είναι ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος της δραστηριότητας. Στη συνέχεια, προσδιορίζεται το έργο το οποίο θα υποστηριχθεί μεταξύ προγραμμάτων που έχουν πιστοποιηθεί από τους επίσημους οργανισμούς που πλαισιώνουν το Πρωτόκολλο του Κιότο και αποκτώνται τα σχετικά δικαιώματα ρύπων.

Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στους διεθνείς δρομείς να αντισταθμίσουν την επίπτωση της μετακίνησής τους προς και από την Αθήνα με την υποστήριξη ενός έργου παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. To κόστος αντιστάθμισης καλύπτεται κατά 50% από τους ευαισθητοποιημένους δρομείς και κατά 50% από την Coca-Cola Hellas στο πλαίσιο των ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Επίσης η Coca-Cola Hellas αντισταθμίζει τρία κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα για κάθε χτύπημα στον μετρητή που υπάρχει στην εξειδικευμένη για τις περιβαλλοντικές δράσεις του Μαραθωνίου ιστοσελίδα www.athensauthenticmarathon-green.org

Τα παλιά παπούτσια ξαναζούν! Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Ασ’ τα να τρέξουν ξανά», σε συνεργασία με την περιβαλλοντική ΜΚΟ Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο.

Μέσω του προγράμματος συλλέγονται «ξεχασμένα» αθλητικά παπούτσια και επαναχρησιμοποιούνται από συνανθρώπους μας. Από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στην ERGO MARATHON EXPO, στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο συλλέγονται αθλητικά παπούτσια, των οποίων η κατάσταση θα αξιολογηθεί από τους εθελοντές της Ομάδας για τον Κόσμο και έπειτα θα δοθούν σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.