Δεν έχει ειπωθεί ποτέ από ευρωπαίο αξιωματούχο. Πόσω μάλλον από τον αρμόδιο για την υλοποίηση του Μνημονίου επίτροπο. Και όμως. Το περίφημο «έχουμε την καλύτερη συνεργασία… ever με ελληνική κυβέρνηση» που εκστόμισε ο Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαιώνεται και από άλλες ευρωπαϊκές πηγές. Συγκρίνεται μάλιστα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκπροσώπων των θεσμών που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Αθήνα με τα περσινά ξεσπάσματα του Σταύρου Παπασταύρου στο τραπέζι της τρόικας και της καταραμένης πέμπτης αξιολόγησης.

Τότε, οι φωνές και το έντονο ύφος του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά –προσώπου που είχε χτίσει προφίλ σκληρού διαπραγματευτή, αλλά και αυστηρού τεχνοκράτη με τον οποίο η τρόικα μπορούσε να βρει σημείο επαφής –είχαν εκληφθεί ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν σκόπευε να υλοποιήσει τα απαιτούμενα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Σήμερα αντιπαρατίθεται από πηγές των θεσμών ως παράδειγμα της καλής συνεργασίας που έχουν με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Οπως το έθετε πηγή των θεσμών, «μπορεί να μην έχουν το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που είχαν οι προηγούμενοι, αλλά τουλάχιστον δεν φωνάζουν». Ή, μάλλον, όπως το έθετε έτερη πηγή «έρχονται, εκφράζουν τις διαφωνίες τους που συχνά είναι εντελώς ιδεοληπτικές, αλλά είναι συνεργάσιμοι». Αυτό φάνηκε και από την τελευταία επίσκεψη του κουαρτέτου στην Αθήνα. Πηγές με γνώση των συνομιλιών δεν εξέφραζαν παράπονα για την ελληνική πλευρά, παρά μόνο για μικροπράγματα που συνδέονται με το πάγιο αίτημά τους να συναντούν τους ίδιους τους υπουργούς και όχι εκπροσώπους τους, ώστε όταν συζητούν να γνωρίζουν αν πράγματι το πρόσωπο με το οποίο συνομιλούν έχει την εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε αποφάσεις.

ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ. Βέβαια, το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ οι τεχνοκράτες, αν και αυτό είχε αποδειχθεί το μείζον επί των ημερών που επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης. Κοινοτικές πηγές κάνουν λόγο για έναν αλλαγμένο Αλέξη Τσίπρα που εμφανίζεται στις επαφές του πιο ώριμος και κατασταλαγμένος. Οπως έλεγε αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή, «ο Τσίπρας δεν έχει την αθωότητα που είχε το προηγούμενο διάστημα. Φαίνεται πιο σκληρός, αλλά αποφασισμένος να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Σε πολλούς υποψιασμένους παρατηρητές προκάλεσε εντύπωση ο θερμός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα ύστερα από ένα οκτάμηνο ανταλλαγών σκληρών δηλώσεων και πολεμικής ρητορικής ανάμεσα στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Βέβαια, υπάρχει ακόμα το θέμα της εμπιστοσύνης, το οποίο έθεσε και δημοσίως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται τώρα έτοιμη να προχωρήσει την ελληνογερμανική συνεργασία (εταιρική σχέση) που είχε παγώσει το προηγούμενο οκτάμηνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ. Ετοιμοι εμφανίζονται από την πλευρά τους και οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να εντάξουν στις τάξεις τους ως παρατηρητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να μετάσχει με αυτή την ιδιότητα στις Συνόδους Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Δεν αποτελεί μυστικό ότι αυτή την ιδέα προωθεί ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ενώ ένθερμος εμφανίστηκε στις συζητήσεις του στην Αθήνα και ο Μάρτιν Σουλτς, παρά τις αιχμηρές δηλώσεις που είχε κάνει για τη συνεργασία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο.

Πηγές των ευρωπαίων Σοσιαλιστών εμφανίζουν και τον έλληνα Πρωθυπουργό έτοιμο να κάνει το μεγάλο βήμα, παρότι για ευνόητους λόγους οι συζητήσεις γίνονται με όρους παρασκηνίου. Υπάρχει μάλιστα το προηγούμενο του Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος, αν και μέλος άλλης ομάδας, μετείχε στις Συνόδους Κορυφής του PES. Πάντως, ο έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίζεται να επιθυμεί όχι απλώς συμμετοχή στις Συνόδους Κορυφής των Σοσιαλιστών, αλλά και θέση στην ομάδα που λαμβάνει τις αποφάσεις. Κάτι τέτοιο θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που ανήκουν στην ίδια ομάδα, αλλά δεν προσκαλούνται στις Συνόδους Κορυφής.