Ολοι οι δρόμοι που σχετίζονται με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση καταλήγουν τελικά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, παρουσία και του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου, είχε ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι στο δικαστικό γίγνεσθαι. Η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου δύο ημέρες μετά την προσφυγή του Πανούση στη Δικαιοσύνη, ύστερα από σχετική προτροπή του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ειπώθηκε σε όλους τους τόνους, έχει έναν και μοναδικό στόχο: τη διασφάλιση της έννομης τάξης. Κίνηση την οποία επέλεξε, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα προς την πλευρά Πανούση.

Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί δεν συζήτησαν στη χθεσινή τους συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη απολύτως τίποτα για το περιεχόμενο των καταγγελιών του πρώην συναδέλφου τους περί απειλών και σχέσεων πολιτικών προσώπων από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο της τρομοκρατίας.

Και πώς θα μπορούσε να συμβεί άλλωστε κάτι τέτοιο; Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός καλύπτεται πλήρως από τη μυστικότητα της προδικασίας, της οποίας η ίδια είναι εγγυήτρια. Οσο για τους υπουργούς και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, έφτασαν αποφασισμένοι στον Αρειο Πάγο να υπερασπιστούν τη νομιμότητα που εκτιμούν ότι έχει διασαλευτεί από τη διαρροή διαλόγων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και συνδέονται με τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση.

«Αυτά δεν γίνονται». Ο πρώην υπουργός χθες το βράδυ απάντησε με σκληρό τρόπο επισημαίνοντας ότι: «Αυτά δεν συμβαίνουν και δεν γίνονται ανεκτά στις πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δημοκρατίες. Να εισηγείται η κυβέρνηση να απευθυνθώ στον εισαγγελέα, να πηγαίνεις στον εισαγγελέα και να καταθέτεις έγγραφα (και όχι απόψεις) και να σε κατηγορούν “γιατί πήγες τώρα” και μετά να σε μηνύουν γιατί άσκησες συνταγματικό δικαίωμα. Δεν απομένει σ’ αυτή τη νέα ολοκληρωτικού τύπου αντίληψη και πρακτική να με συλλάβουν γιατί είμαι αντικαθεστωτικός (τι μου θυμίζει; Τι μου θυμίζει;), φαντάζομαι με τις ευλογίες των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που κόπτονται για τα δικαιώματα (μόνο των δικών τους;)».

Ο Γιάννης Πανούσης στην ανακοίνωσή του απευθύνεται και προς τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι τον «είχα προειδοποιήσει. Ή θ’ απαλλαγεί από τον στενό κύκλο των “αριστερών του τίποτα” ή θα χαθεί μαζί τους. Μέχρι να πάρει την τελική του απόφαση ας ελέγξει τουλάχιστον τον τρόπο που κάθε μέρα διολισθαίνουν ορισμένοι κύκλοι σε εξωθεσμικές υπόγειες δράσεις».

Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι δύο υπουργοί σχετίζεται με ενδεχόμενη διαρροή απόρρητων εγγράφων και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, η οποία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου φωτογραφίζοντας τόσο τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση όσο και τα ΜΜΕ που έχουν δημοσιοποιήσει τους επίμαχους διαλόγους.

Σύμφωνα με τους δυο υπουργούς, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν τα έγγραφα είναι γνήσια ή όχι και αυτό είναι αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, όπως και αν το επίμαχο υλικό είναι νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Με την αναφορά τους οι δύο υπουργοί ζητούν να ερευνηθεί αν έχει τελεστεί ποινικό αδίκημα προς κάθε κατεύθυνση, δηλαδή να ερευνηθούν οι ευθύνες και εκείνων που προωθούν απόρρητα έγγραφα και εκείνων που τα δημοσιεύουν.

Νομικοί κύκλοι, πάντως, έκαναν λόγο χθες για αντιπερισπασμό και τακτικισμό της κυβέρνησης προκειμένου ο προβολέας μιας ενδεχόμενης έρευνας να μη στραφεί μόνο στη διερεύνηση επί της ουσίας των καταγγελιών του Γιάννη Πανούση, αλλά να επεκταθεί και στη νομιμότητα ή μη των χαρτιών που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση οι χθεσινές κυβερνητικές επιλογές αλλάζουν και τον χάρτη των δεδομένων. Και αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, η όποια έρευνα διατάξει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έχει διττή κατεύθυνση:

Πρώτον θα αφορά τη βασιμότητα των καταγγελιών Πανούση και δεύτερον το αν έχουν διαπραχθεί τα καταγγελλόμενα ποινικά αδικήματα, όπως υπεξαγωγή εγγράφων ή παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.