Οι επιθέσεις στο Παρίσι έρχονται μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά, τις βομβιστικές επιθέσεις σε γειτονιά της Βηρυτού και τις επιθέσεις σε διαδηλώσεις Κούρδων στην Αγκυρα. Τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερο από 500 άτομα έχουν δολοφονηθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματισθεί σε τρομοκρατικά χτυπήματα, την ευθύνη των οποίων διεκδικεί το Ισλαμικό Κράτος. Υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν; Οχι, απαντούν οι ειδικοί που περιμένουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς το είπε ξεκάθαρα σε χθεσινή του συνέντευξη, όμως ιδιαίτερο βάρος έχουν οι γνώμες στελεχών των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρώην διοικητής της βρετανικής ΜΙ6 Τζον Σόουερς σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αναφέρει πως η Γερμανία και η Βρετανία αποτελούν πλέον πρωταρχικό στόχο των τζιχαντιστών. «Το Ισλαμικό Κράτος», γράφει, «χρησιμοποιεί τον τρόμο του πολέμου και της τρομοκρατίας ως μέσο στρατολόγησης νέων. Για τους τζιχαντιστές η καλύτερη εκδοχή είναι μια σύγκρουση που μπορεί να παρουσιασθεί ως πόλεμος των μουσουλμάνων εναντίον των άπιστων –είτε εκείνοι είναι Αμερικανοί, Ρώσοι ή Ευρωπαίοι. Στο μυαλό τους, οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι επίδειξη δύναμης. Ελπίζουν ότι θα πείσουν περισσότερους μουσουλμάνους στην Ευρώπη να συμμερισθούν τον σκοπό τους».

Γιατί επελέγη η Γαλλία; «Το Παρίσι βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της αντίθεσης προς τους εξτρεμιστές ισλαμιστές στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία», σημειώνει ο Σόουερς. «Κάποιοι ρωτούν εάν οι μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να έχουν προλάβει τις επιθέσεις. Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Ηταν μια περίπλοκη, καλά οργανωμένη επίθεση από ικανούς και εκπαιδευμένους τρομοκράτες. Φυσικά, κάποιοι ήταν γνωστοί στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες –θα ήταν ακόμα πιο ανησυχητικό εάν ήταν άγνωστοι. Πρέπει να μάθουμε πώς οργανώθηκαν, πώς επικοινωνούσαν, πού εκπαιδεύθηκαν και τι ίχνη άφησαν πριν την Παρασκευή». Για να γίνουν όλα αυτά, παρατηρεί, χρειάζεται μεγάλη συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες. «Η ομαδική δουλειά είναι απαραίτητη. Εμείς στη Βρετανία δεν το κάναμε παρά μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005. Είναι σίγουρο ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες θα αναδιαρθρωθούν τάχιστα».

«Η επόμενη επίθεση, πιθανότατα, δεν θα είναι στη Γαλλία», τονίζει ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής αντικατασκοπίας. «Το Ισλαμικό Κράτος θα θελήσει να προκαλέσει διχασμό στην Ευρώπη –κυρίως εχθρότητα απέναντι στους πρόσφυγες από τη Συρία. Θέλει να ενισχυθεί η Ακροδεξιά ώστε να αποξενωθούν ακόμα περισσότερο οι ευρωπαίοι μουσουλμάνοι. Η Γερμανία μπορεί να είναι ευάλωτη καθώς οι τζιχαντιστές θα θεωρήσουν ότι μια τρομοκρατική επίθεση μπορεί να αποδυναμώσει την καγκελάριο Μέρκελ και να διχάσει την κοινή γνώμη. Το ίδιο εύκολο γι’ αυτούς θα είναι μια επίθεση στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον Αντριου Πάρκερ, επικεφαλής της ΜΙ5, έξι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν εντοπισθεί έγκαιρα και εμποδιστεί από τις μυστικές υπηρεσίες φέτος, καμία όμως, υποπτεύομαι, τόσο μεγάλη όσο αυτή στο Παρίσι».

Ο Σόουερς είναι κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα γίνουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Πολιτικοί υπολογισμοί και διαθέσιμοι εκπαιδευμένοι τρομοκράτες θα αποφασίσουν πού θα συμβεί το επόμενο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους. Οι πόλεμοι στη γειτονιά της Ευρώπης έφθασαν πλέον στις ακτές μας και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης –κυρίως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία –θα πρέπει να τεθούν επικεφαλής της απάντησης που χρειάζεται να δοθεί. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν να μας σώσουν οι Αμερικανοί».

Επίθεση στην Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί έχουν βέβαια τις δικές τους ανησυχίες. Χθες κυκλοφόρησε βίντεο του Ισλαμικού Κράτους με το οποίο εκτοξεύονται απειλές για επίθεση στην Ουάσιγκτον. Οι Αρχές βρίσκονται σε αυξημένο βαθμό επιφυλακής και χθες το βράδυ εκκενώθηκαν τέσσερα κτίρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έπειτα από απειλή για τοποθέτηση βόμβας.

Στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους –τις μέχρι τώρα αλλά και τις επόμενες που θεωρεί «σίγουρες» –αναφέρθηκε χθες και ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν. Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της αμερικανικής πρωτεύουσας τόνισε ότι τζιχαντιστές «δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν με τη βία μόνο μέσα στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ». Πρόσθεσε ότι η ομάδα αυτών των ανθρώπων, την οποία χαρακτήρισε «ένωση ψυχοπαθών δολοφόνων», έχει αναπτύξει μια «ατζέντα επιχειρήσεων στο εξωτερικό» και δήλωσε βέβαιος ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στα σκαριά με στόχο πάντα τη Δύση.

Τι φοβούνται οι τζιχαντιστές

Υπάρχουν άραγε τρόποι να αποδυναμωθεί το Ισλαμικό Κράτος; Ο πρώην διοικητής της βρετανικής MI 6 Τζον Σόουερς υποστηρίζει ότι οι τζιχανιστές απεύχονται δύο πράγματα: Να μην εμπλακούν σε χερσαίες επιχειρήσεις το ΝΑΤΟ και η Ρωσία αφού αυτό θα τους έκανε να χάσουν γρήγορα τις βάσεις τους στην Ανατολική Συρία και το Δυτικό Ιράκ. Και το δεύτερο που είναι πιο εφικτό: μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα οδηγούσε στη δημιουργία νέας κυβέρνησης στη Συρία. Εάν υπήρχε συμφωνία στην οποία θα συμμετείχαν οι σύροι σουνίτες –κάτι τέτοιο βέβαια θα απαιτούσε την αποχώρηση του Ασαντ –το Ισλαμικό Κράτος θα έχανε μεγάλο κομμάτι της επιρροής του. «Τα θετικά που έχει μια τέτοια εκδοχή θα πρέπει να οδηγήσουν τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες της Βιέννης στο να αναζητήσουν πολιτική λύση στον πόλεμο στη Συρία», προσθέτει ο Σόουερς.