Τα γαλλικά δεν είναι µόνο ωραία γλώσσα. Είναι ωραία και στη γλώσσα. Μπορεί αρκετοί όταν ακούν για γαλλική κουζίνα να φέρνουν στο µυαλό τους ωµό κρέας και πατέ από συκώτι χήνας µε δαµάσκηνα. Στην πραγµατικότητα, πρόκειται για µια κουλτούρα. Μια ιστορία πολλών ετών.

Οι πιο βασικές µαγειρικές τεχνικές και κοπές έχουν εφευρεθεί στη Γαλλία: µπρεζέ (µαγείρεµα µε σκεπασµένο σκεύος, σαν γάστρα, σε χαµηλή θερµοκρασία µε συνδυασµό υγρών και λαχανικών), σοτέ (υψηλή θερµοκρασία κυρίως σε τηγάνι µε ελάχιστο λάδι ή λίπος), φλαµπέ (φωτιά κυρίως µε χρήση κρασιού µέσα στο σκεύος), ποσέ (αργό ψήσιµο σε νερό). Διάφορες κοπές λαχανικών, όπως ζουλιέν (σπιρτόξυλα) κ.ά. Και οι βασικές σος όπως η ρου (µητέρα της µπεσαµέλ και βάση πολλών σος) είναι γαλλικές.

Ακόμη και τα κρασιά τους είναι από τα γνωστότερα του κόσμου. Αλλά και τα καλύτερα να μην είναι, έχουν καλό μάρκετινγκ για την προώθησή τους. Το μποζολέ νουβό, για παράδειγμα, είναι το εφεύρημα των γάλλων οινοπαραγωγών για να πάρουν γρήγορα χρήματα ώστε να καλύψουν τις άμεσες επιχειρηματικές τους ανάγκες.

ΜΗΝΑΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. Δεν είναι τυχαίο ότι η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα έχει καθιερώσει τον Μήνα Γαλλικής Γαστρονοµίας, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. «Στον απόηχο των τροµακτικών επιθέσεων, υπενθυµίζουµε ότι το Παρίσι εκπέµπει και θα εκπέµπει πάντα joie de vivre (τη χαρά της ζωής)» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία. Ετσι, µέχρι τις 15 Δεκεµβρίου οι Ελληνες θα έχουν την ευκαιρία να διεγείρουν τους γευστικούς τους κάλυκες µε µυρωδιές και γεύσεις που θα ανακαλύψουν από καντίνες στον δρόµο έως και σε πολυτελή εστιατόρια. «Και ο συνδυασµός γαλλικής κουζίνας µε ελληνικά υλικά είναι εκπληκτικός. Οταν πρόσφατα ήρθα στην πρεσβεία, ζήτησα από τον σεφ Jean-Marie Hoffmann να µαγειρεύει γαλλοελληνικά. Και το αποτέλεσµα είναι καταπληκτικό» δηλώνει ενθουσιώδης ο γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα Christophe Chantepy.
Το πρόγραµµα του φεστιβάλ περιλαµβάνει µεταξύ άλλων Σαββατοκύριακα αυθεντικού γαλλικού πρωινού στο Ιδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης µε τη σεφ Ντίνα Νικολάου (28-29 Νοεµβρίου, 12-13 Δεκεµβρίου). Street food από το food truck του Γιώργου Γληνού το οποίο θα βρίσκεται στην Πλατεία Μαβίλη 11-12 Δεκεµβρίου. «Το µενού θα έχει γκεζλεµέδες, παραδοσιακές γαλλικές κρέπες (γκαλέτ από φαγόπυρο), γαλλική σούπα κ.ά.». Στις 13 Δεκεµβρίου µουσικοχορευτικό απεριτίφ στη Στοά Αρσακείου µε την επιµέλεια των σπουδαστών του Εκπαιδευτικού Οµίλου Etoile και µοναδικά master classes για εκκολαπτόµενους σεφ και bartenders. Την ίδια ηµέρα παρουσίαση του µποζολέ νουβό στο ξενοδοχείο Sofitel του αεροδροµίου της Αθήνας.

Επιπλέον διαγωνισµοί για τυχερούς οι οποίοι θα απολαύσουν γαλλικά γεύµατα σε καλά εστιατόρια της Αθήνας (Σπονδή, Σπύρος και Βασίλης κ.ά.) ή θα ταξιδέψουν σε γαλλικούς γαστρονοµικούς προορισµούς µε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια και µε τον αγαπηµένο οδηγό Michelin ανά χείρας και τα νέα ανθεκτικά σκεύη κουζίνας Tefal Meteor. Οσοι επιθυµείτε να ανακαλύψετε τη γευστική Γαλλία µείνετε συντονισµένοι στη σελίδα www.facebook.com/FestivalGallikisGastronomias.