Σε άμεση έναρξη της συνεργασίας για τον έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων με την Τουρκία προχωρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχής γενομένης από τη Δευτέρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Τη Δευτέρα αρχίζουμε συζητήσεις με την Τουρκία για να δομήσουμε τη συνεργασία μας όχι μόνο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών αλλά και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στον έλεγχο των συνόρων» τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις των «ΝΕΩΝ» από τη Χάγη στο περιθώριο συνόδου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και τις εξωτερικές υποθέσεις.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Οπως διευκρίνισε η ιταλίδα αξιωματούχος οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (της 14ης Δεκεμβρίου), το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την εφαρμογή της συμφωνίας για ενίσχυση της συνεργασίας στον έλεγχο των συνόρων, που προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης ΕΕ και Τουρκίας.
Πρόκειται για «ένα πολύπλοκο πλαίσιο διαλόγου», το οποίο αφορά και στην αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και σε άλλα θέματα, όπως την ενέργεια, εξήγησε η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Μάλιστα, όπως είπε, η ΕΕ προχωρεί σε ανάλογο διάλογο με το σύνολο των γειτονικών της χωρών, κυρίως στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Η Μογκερίνι έσπευσε, πάντως, να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό μεταξύ της μεταναστευτικής κρίσης και της τρομοκρατικής απειλής, οριοθετώντας το ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε ευνοϊκότερο πλαίσιο για την Ελλάδα. «Οταν μιλώ για προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρομαι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δεν μιλώ για τους μετανάστες» τόνισε η Μογκερίνι.
«Στην περίπτωση των μεταναστών προτάσσω την ανθρωπιστική προσέγγιση με στόχο την προστασία και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών» ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας λίγες ημέρες προτού η Κομισιόν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίαρχο ρόλο στο νέο ευρωπαϊκό σώμα αναμένεται να παίξει η Frontex, η οποία ετοιμάζεται θα τοποθετήσει ειδικό στέλεχος – σύνδεσμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα, στις αρχές του έτους.
Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει κοινό πρόβλημα προστασίας των συνόρων όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και εκ των έσω, η Μογκερίνι έστειλε εμμέσως μήνυμα προς τους ευρωπαίους ηγέτες που υιοθετούν σκληρή θέση έναντι της Ελλάδας διασυνδέοντας την αδυναμία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά σύνορα με την τρομοκρατική απειλή. «Η διακίνηση των ξένων μαχητών απαιτεί κοινή παρακολούθηση και εντός της Ευρώπης» τόνισε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για συντονισμό στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των κρατών-μελών, πεδίο στο οποίο αναδείχτηκαν σοβαρά προβλήματα με αφορμή τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.
ΝΕΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Μάλιστα, η Μογκερίνι «έδειξε» προς την ανάγκη ίδρυσης ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, κάνοντας λόγο για «νέα ευρωπαϊκά εργαλεία που θα επιτρέψουν σε θεσμικά όργανα της Ευρώπης να ανταποκριθούν καλύτερα σε θέματα ασφαλείας».
Κάλεσε μάλιστα τα ευρωπαϊκά κράτη να κάμψουν τις διαφορές τους και να ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Είναι καθαρό το αίτημα για ανταλλαγή πληροφοριών και προστασία των συνόρων, αρμοδιότητες μέχρι σήμερα κυρίως των κρατών-μελών» δήλωσε καλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τους ευρωπαίους ηγέτες να μην περιορίζονται σε εθνικές απαντήσεις στα δύο αυτά ζητήματα.
«Μέχρι το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών λίγα κράτη-μέλη αναγνώριζαν ότι το πρόβλημα ήταν κοινό και απαιτούσε ενιαία και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Σήμερα υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό αίτημα και ανάγκη κοινής ανταπόκρισης, αλλά δεν υπάρχει συνοχή των πολιτικών επιλογών», σημείωσε η ευρωπαία αξιωματούχος, τονίζοντας ότι θα πρέπει «να γεφυρωθεί το χάσμα» και να προχωρήσει η Ευρώπη σε κοινή στρατηγική ασφάλειας.
«Δεν χρειαζόμαστε νέους φράχτες στην Ευρώπη» είχε άλλωστε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της συνόδου. «Περαιτέρω ολοκλήρωση δεν αντίκειται στην εθνική κυριαρχία» προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική στους ευρωπαίους ηγέτες τον Ιούνιο.