Ηταν επί 29 χρόνια μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ –ίσως ο πιο συντηρητικός, σίγουρα ο πιο οξύθυμος. Ο 79χρονος Αντονίν Σκαλία, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με τις απόψεις του αλλά κυρίως με τον ευέξαπτο χαρακτήρα του, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να το κάνει και μετά τον θάνατό του το Σάββατο. Στο μέσον της φετινής προεκλογικής χρονιάς ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας βρίσκονται ήδη σε θέσεις μάχης για τον αντικαταστάτη του Σκαλία.

Γιος ιταλών μεταναστών και πρώην δάσκαλος, ο «Νίνο», όπως τον φώναζαν οι φίλοι του, έπαιξε ρόλο σε εκατοντάδες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου επηρεάζοντας την κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Πιστός καθολικός, που πίστευε στον διάβολο, ήξερε πολύ καλά να παίζει και τον δικηγόρο του διαβόλου –θεωρείται ένας από τους πιο συντηρητικούς δικαστές που πέρασαν από αυτόν τον θεσμό.

Υποστήριξε τη νίκη του Τζορτζ Μπους υιού έναντι του Αλ Γκορ το 2000, όταν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, λόγω προβλημάτων στη διαδικασία σε κάποιες πολιτείες, αποφασίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο με ψήφους 5-4 και μάλιστα κάλεσε τους Αμερικανούς «να ξεπεράσουν» την πικρία τους για το θέμα αυτό, υποστήριζε ότι η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφύλων αποτελεί «απειλή για την αμερικανική δημοκρατία», χαρακτήρισε την προστασία του δικαιώματος στην ψήφο «φυλετικό δικαίωμα» και πρόσφατα υποστήριξε ότι οι μαθητές που ανήκουν σε μειονότητες θα ήταν καλύτερα «εάν δεν πήγαιναν σε τόσο καλά σχολεία».

Σε όλα τα θέματα ακολουθούσε μια ιδιαίτερα συντηρητική άποψη. Ζήτησε να συζητηθεί το θέμα των αμβλώσεων στο δικαστήριο, έγραψε την ιστορική απόφαση που για πρώτη φορά διατύπωνε την προστασία του δικαιώματος των πολιτών να κατέχουν όπλα και υποστήριξε επανειλημμένα ότι οι πολιτειακές Αρχές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να θέτουν εκτός νόμου το σεξ μεταξύ ομοφύλων. Με τις, ακραίες, απόψεις του αλλά και τον οξύθυμο χαρακτήρα και τις ατάκες του έγινε συχνά στόχος των Δημοκρατικών, αυτό όμως δεν τον πτόησε ποτέ. «Εάν ήταν αδύνατο για τους ανθρώπους ή ακόμα και από ομάδες ανθρώπων να λειτουργήσουν αυτόνομα σε αναζήτηση ενός κοινού στόχου», έγραψε το 1996, «το ποδόσφαιρο δεν θα υπήρχε».

Η έντονη παρουσία του στις αποφάσεις που διαμόρφωσαν την αμερικανική πραγματικότητα από την εποχή που τον διόρισε ο πρόεδρος Ρίγκαν μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον –μετά το θάνατό του –να μην επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο διαθέτει εννέα δικαστές, προκειμένου πάντα να υπάρχει πλειοψηφία. Μέχρι σήμερα οι πέντε δικαστές ήταν συντηρητικοί και οι τέσσερις πιο προοδευτικοί. Με τον θάνατο του Σκαλία, ανοίγει ο δρόμος για μια πιο προοδευτική πλειοψηφία ή τουλάχιστον έτσι θέλει να ελπίζει ο Μπαράκ Ομπάμα που έσπευσε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του, να δείξει ότι θα δώσει σκληρή μάχη προκειμένου να προτείνει τον αντικαταστάτη του αλλά και να κερδίσει την επικύρωση του υποψηφίου από τη Γερουσία, η οποία όμως ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικανοί σκέφτονται να καθυστερήσουν τη διαδικασία με την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και έτσι θα διορίσουν έναν δικό τους άνθρωπο στο Ανώτατο Δικαστήριο.