Οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες απ’ όσες οι γυναίκες να εκδηλώσουν καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα εξαιτίας του ιού HPV, ο οποίος μεταδίδεται με το σεξ, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Μάλιστα όσο περισσότερες ερωτικές συντρόφους έχουν, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να μολυνθούν με ένα από τα ογκογόνα στελέχη του.

Ωστόσο στις γυναίκες με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, ισχύει ακριβώς το αντίθετο: όσο περισσότερους έχουν, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι γυναίκες εκτίθενται στον ιό HPV πρώτα διακολπικά, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό τους και να τις προστατεύει από την μελλοντική, διαστοματική έκθεση, λένε οι ειδικοί.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη με 409 νέους άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 25 ετών, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Λοιμωδών Νόσων» (JID).

«Η έρευνά μας έδειξε ότι για τους άνδρες, ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων είναι επιβαρυντικός παράγοντας, ενώ για τις γυναίκες όχι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζιπσίαμπερ Ντ’Σόουζα,αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς.

Και συνέχισε: «Αν συγκρίνουμε άνδρες και γυναίκες με τον ίδιο αριθμό ερωτικών συντρόφων, οι άνδρες θα είναι πολύ πιθανότερο να μολυνθούν στο στόμα από τον HPV.

»Επιπλέον, εάν μολυνθούν, έχουν λιγότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να κατορθώσει ο οργανισμός τους να εξουδετερώσει μόνος του τον ιό, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που διατρέχουν».

Η λοίμωξη με τον ιό HPV είναι πάρα πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι το 75% έως 80% των σεξουαλικώς ενεργών ανθρώπων θα μολυνθεί με κάποιο από τα στελέχη του κάποια στιγμή της ζωής του.

Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο ανθρώπινος οργανισμός κατορθώνει να εξουδετερώσει μόνος του τον ιό, δίχως να προκληθούν βλάβες. Στις υπόλοιπες, όμως, διαφεύγει των αμυντικών μηχανισμών και προκαλεί κυτταρικές βλάβες, οι οποίες μερικές φορές ανοίγουν τον δρόμο στον καρκίνο.

Αύξηση συχνότητας

Οι καρκίνοι του στόματος και του φάρυγγα δεν ήταν έως πρότινος πολύ συχνοί, αλλά η συχνότητά τους στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως στους άνδρες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Στην πραγματικότητα, αποτελούν πλέον τον όγδοο συχνότερο καρκίνο των ανδρών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση του στελέχους 16 του ιού HPV (συμβολίζεται HPV16), που υπολογίζεται ότι ευθύνεται πλέον για δύο στα τρία κρούσματα αυτών των καρκίνων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκετον περασμένο μήνα έδειξε πως οι άνθρωποι που μολύνονται στο στόμα με τον HPV16 έχουν 22 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μέσα στην επόμενη τετραετίαακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του στοματοφάρυγγα.

Τα ογκογόνα στελέχη του HPV

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) έχει πάνω από 170 στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων προκαλούν καρκίνο (ογκογόνα).

Από τα ογκογόνα στελέχη, που είναι συνολικώς δεκαπέντε, τα τέσσερα (τα 16, 18, 31 και 45) είναι πολύ υψηλού κινδύνου.

Δύο από αυτά τα στελέχη (τα 16 και τα 18) ευθύνονται για το 70% των κρουσμάτων καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, ενώ γενικώς τα ογκογόνα στελέχη του HPVευθύνονται για την πλειονότητα των κρουσμάτων καρκίνου του πρωκτού και του κόλπου (έως το 90%), καθώς και για το 50% των καρκίνων του πέους και του αιδοίου.

Πέραν των στοματοφαρυγγικών καρκίνων, τέλος, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και άλλων καρκίνων της κεφαλής & του τραχήλου (λ.χ. στη γλώσσα, στις αμυγδαλές κ.λπ).