«Αυτά τα κλάσματα του δευτερολέπτου που βρίσκομαι εκεί ψηλά νιώθω ότι πετάω. Το συναίσθημα είναι απερίγραπτο».

Ο Εμμανουήλ Καραλής (από το Σάββατο ο νέος κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον κόσμο στην κατηγορία Παίδων με 5,53 μ.) συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις στο επί κοντώ. Στην καθημερινή ζωή του όμως είναι ένας απόλυτα προσγειωμένος νέος που λατρεύει το άθλημα όπως αποκαλύπτει στην «Ομάδα»: «Μου θυμίζει την ίδια τη ζωή. Και εκεί πρέπει με σύνεση να βάζεις τους στόχους σου και σιγά σιγά να ανεβάζεις τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Οταν περνάς ένα ύψος, βάζεις και τον επόμενο στόχο, όπως στη ζωή, βήμα βήμα» λέει ο 16χρονος πρωταθλητής μας, που είναι δημοφιλής στο σχολείο του, στο 1ο Λύκειο Σπάτων, με συμμαθητές και καθηγητές να μοιράζονται τη χαρά των διακρίσεών του.

«Θέλω να είμαι ψηλά όχι μόνο στο επί κοντώ, αλλά και στα μαθήματα» τονίζει με σύνεση ο αθλητής του ΓΣ Κηφισιάς, εκεί που συνάντησε τον μέντορα και προπονητή του μέχρι σήμερα Βασίλη Μεγαλοοικονόμου, ο οποίος του έχει σταθεί σαν δεύτερος πατέρας. «Του χρωστάω πολλά και από το 2012 που ξεκίνησα στο επί κοντώ είμαστε μαζί, ενώ λίγο πιο πριν με είχε βοηθήσει ο κ. Συμεωνίδης».

Στο Κάλι της Κολομβίας πέρυσι τού απένειμε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Παίδων το ίνδαλμά του, ο Σεργκέι Μπούμπκα. «Οταν με πλησίασε και μου είπε ότι με βλέπει πολύ ευτυχισμένο, είχα σχεδόν χάσει τα λόγια μου. Νόμιζα ότι ονειρεύομαι» λέει ο νεαρός, που πριν από τους αγώνες διώχνει το άγχος παίζοντας την αγαπημένη του κιθάρα την οποία παίρνει πάντα μαζί του.

Ο πατέρας του Χάρης Καραλής, παλιός πρωταθλητής και προπονητής δεκάθλου, είχε όνειρα για το παιδί του όταν τον πήγε να τον μυήσει στο δέκαθλο.

«Αυτός ήταν και ο στόχος του, αλλά ξεκινώντας από το επί κοντώ κόλλησα εκεί και του ξέφυγα στα άλλα εννέα αθλήματα…» λέει γελώντας ο νεαρός επικοντιστής, που ήταν λογικό να μείνει σε ένα άθλημα, αφού έδειχνε από τα πρώτα βήματα πως είχε μεγάλο ταλέντο εκεί.

Ομως ο μπαμπάς παρηγορήθηκε τελικά από τη δίδυμη αδελφή του Εμμανουήλ, την Αγγελική, η οποία ακολούθησε τον δρόμο του γονιού της στο έπταθλο. «Ναι, νομίζω ότι αυτό έλυσε το πρόβλημα με την Αγγελική που είναι και η αδυναμία του, κι έτσι έμεινε και αυτός ευχαριστημένος».

Πριν από κάθε μεγάλο άλμα, αρκετά πάνω από τα 5 μέτρα (δεν το λες και μικρό ύψος), η λογική λέει ότι η αγωνία θα χτυπάει κόκκινο για τη… μαμά, ή μήπως όχι;

«Το αντίθετο μάλιστα. Ο πατέρας μου είναι αυτός που τον τρώει η αγωνία πριν από κάθε αγώνα, ίσως γιατί έκανε επί κοντώ και ξέρει τη δυσκολία του αθλήματος. Η μαμά μάλλον ανησυχεί πιο πολύ για τη διατροφή μου και τα μαθήματα» τονίζει ο Εμμανουήλ. («Μου αρέσει να με αποκαλούν όπως βαφτίστηκα καθώς ακούγεται πολύ πιο όμορφα από το Μανώλης», μας εξηγεί).

Η μητέρα του Σάρα από την Ουγκάντα (ήρθε στην Ελλάδα 3 ετών με την οικογένειά της) γνωρίστηκε με τον πατέρα του στα στάδια όπου έκανε μήκος. «Η μαμά θα μπορούσε να έχει και αυτή καριέρα στον αθλητισμό, αφού είχε επίδοση 5,80 μ. στο μήκος, αλλά ένας τραυματισμός την άφησε εκτός αθλητισμού», μας λέει ο 16χρονος επικοντιστής, που αρχικά έσπασε το στοιχειωμένο ρεκόρ του Κώστα Φιλιππίδη κάνοντας 5,22 μ. τον περασμένο Μάρτιο στον ανοιχτό αγώνα στο Σύνταγμα («τρομερή εμπειρία να αγωνίζεται στο κέντρο της πόλης, μπροστά σε τόσο κόσμο») ενώ τώρα κατέρριψε ρεκόρ 12 χρόνων με το 5,53 μ. στο ΣΕΦ.

«Το έχω ήδη ξεχάσει και αφοσιώνομαι και πάλι στη σκληρή προπόνηση διότι, αν μείνω σε αυτό, θα έχω ήδη χάσει τον επόμενο στόχο» καταλήγει.

«Ταλέντο για ψηλά»

«Είναι ένα παιδί που ξεχειλίζει από πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Συνδυάζει άψογα μαθήματα και προπόνηση και έχει όλες τις προοπτικές αλλά και το ταλέντο να φτάσει πολύ ψηλά. Αρκεί να παραμείνει πιστός στις αρχές του, προσγειωμένος και να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά όπως τώρα».

Αυτή είναι η άποψη του προπονητή του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου για τον 16χρονο νεαρό που κλέβει την παράσταση.