Τυπικά συναντήθηκαν για το Προσφυγικό. Επί της ουσίας, όμως, το ραντεβού Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες επικεντρώθηκε στο θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας πήγε αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες αναζητώντας συμμάχους που θα μπορέσουν να κάμψουν τις αντιστάσεις του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν απέναντι στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Και στο μυαλό του Πρωθυπουργού η Κομισιόν είναι ένας από αυτούς.

Το Μαξίμου ήδη από το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επαναλαμβάνει πως σε αυτό τον νέο κύκλο επαφών της κυβέρνησης με τους τροϊκανούς η Κομισιόν τηρεί εμφανώς πιο ελαστική στάση, σαφέστερα πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Το επιβεβαίωσε και η διαπίστωση του Πιερ Μοσκοβισί σε απάντηση ερώτησης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και Μάκη Μπαλαούρα λέγοντας ότι «οι συζητήσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιθυμητό είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία για την αναθεώρηση πριν από το Πάσχα». Ο επίτροπος επί των Οικονομικών δεν διευκρίνισε αν αναφέρεται στο Πάσχα των καθολικών (τέλη Μαρτίου) ή των ορθοδόξων. Ωστόσο στην Αθήνα ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως ακόμη κι αν η τρόικα επανακάμψει στις 29 Φεβρουαρίου –όπως εκτιμάται πια –και όχι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα νομοθετήματα μπορούν να ψηφιστούν περί τις 20 Μαρτίου προλαβαίνοντας και το Πάσχα των καθολικών.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν άνοιξε απολύτως τα χαρτιά του στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο πληροφορίες επιμένουν ότι συμφώνησε πως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Για την ακρίβεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε να κατανοεί τις επισημάνσεις του έλληνα Πρωθυπουργού ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις, οι οποίες έχουν αφετηρία τις ενστάσεις του ΔΝΤ ως προς τη συνταγή του Ασφαλιστικού. Ο Τσίπρας βρήκε πάτημα για τις επισημάνσεις του και στην πρόσφατη διαπίστωση της Κομισιόν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Τόμσεν, μάλλον αναφέρεται σε άλλο πρόγραμμα και όχι στο ελληνικό.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι «κάποιοι από τους θεσμούς πρέπει να σταματήσουν να κωλυσιεργούν» επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση δημιουργούν και προβλήματα αποσταθεροποίησης στη χώρα καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Πηγές της Κομισιόν επιβεβαίωναν αργότερα ότι απλώς έγινε συζήτηση για την οικονομία χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες.

Ως προς το Προσφυγικό, πάντως, το θετικό νεύμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές ήρθε από την αρχή. Στην κοινή φωτογράφιση ο Γιούνκερ υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ότι «κάνετε καλή δουλειά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ο πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε πως η διαχείριση του Προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών-μελών της ΕΕ καθώς επίσης ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ. Επιπλέον, μεταξύ των δύο επισημάνθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η οικονομική βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις ανάγκες διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν το βράδυ από τις Βρυξέλλες πως το κλίμα που συνάντησαν ήταν πολύ διαφορετικό –προς το καλύτερο –σε σχέση με προηγούμενες Συνόδους, ενώ διαπίστωναν και βαθύτατη ενόχληση για τις χώρες που σχεδιάζουν κλείσιμο των συνόρων.