Αμα έχεις τέτοιους κυβερνητικούς εταίρους και τέτοιους στην κυβέρνησή σου, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Νομίζω πως αυτή η ρήση ταιριάζει γάντι στον Αλέξη. Γιατί αυτά που υποστήριξε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Μaximum ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτης Σγουρίδης μόνο έτσι ερμηνεύονται.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Σγουρίδης υποστήριξε πως ο Αλέξης παραπλάνησε τους αγρότες για να τον ψηφίσουν, όπως τους παραπλάνησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς.

«Αν δεν τάξεις, δεν σε ψηφίζει. Οταν σου μιλάει κάποιος ορθολογιστικά, δεν είναι καλός. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα και επειδή δεν φείδομαι των λόγων μου, πρέπει κάποια στιγμή να πούμε την αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια».

Τέλειος! Πάρ’ τον στον γάμο σου να σου πει και του χρόνου!

Πάντως αργότερα, ο Σγουρίδης όχι μόνο αναγκάστηκε να διαψεύσει τον εαυτό του (λέγοντας τα γνωστά, πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του κ.λπ., κ.λπ.), αλλά έθεσε και την παραίτησή του «για λόγους ευθιξίας» στη διάθεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση «θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».

Ξαναμιλώντας

για το τρίκυκλο

Ο συγγραφέας είχε κεντρικό ρόλο –ακριβέστερα ήταν στη δικαστική έδρα –σε δύο μεγάλες δίκες που σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική ιστορία: στη δίκη της υπόθεσης Λαμπράκη και στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Προχθές το βράδυ στον Ιανό, ωστόσο, οι περισσότεροι αναζητούσαν ποια θα ήταν η αντίδρασή του εάν όσα συνοδεύουν σήμερα την κυβερνητική επιχείρηση «ρύθμισης» του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, συνέβαιναν επί των δικών του ημερών στο τιμόνι του ΕΣΡ.

Ο λόγος για τον επίτιμο αρεοπαγίτη Βασίλη Λαμπρίδη, ο οποίος, όπως σας έγραψα και χθες –παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Αναμνήσεις και εκμυστηρεύσεις ενός δικαστή» –δεν απέφυγε αναφορές για την προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να επικαλύψει τη δικαστική ή τις ανεξάρτητες Αρχές.

Τη συζήτηση προφανώς διευκόλυνε και το δικαστικό πάνελ της παρουσίασης, ενώ δεν αποκλείω σχετικά σχόλια να έγιναν και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχαν με τον συγγραφέα οι πρώην υπουργοί Γιώργος Ρωμαίος και Σοφία Βούλτεψη.

Υπενθυμίζω ότι ο Ρωμαίος ήταν ένας εκ των τριών δημοσιογράφων (μαζί με τους Γιάννη Βούλτεψη και Γιώργο Μπέρτσο) που αποκάλυψαν σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης Λαμπράκη, οι οποίες αποτέλεσαν βασικό υλικό και της μεγάλης δίκης. Πέραν του ρόλου που διαδραμάτισε ο πατέρας της, πάντως, η Σοφία Βούλτεψη είχε έναν ακόμη λόγο για να βρίσκεται κοντά στον Λαμπρίδη, αφού οι δυο τους συνυπήρξαν στο ΕΣΡ.

Αναμνήσεις

Οι αναμνήσεις, για τους κουκουέδες, ξαναγυρίζουν. Και το λέω αυτό διότι πολύς κόσμος, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, είτε είναι μέλη του ακόμη, είτε πέρασαν τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια από το κόμμα και την ΚΝΕ, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου θα θυμηθούν τα νιάτα τους.

Το κλειστό του Σπόρτιγκ θα φιλοξενήσει εκδήλωση της Νεολαίας του Περισσού, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από το πρώτο συνέδριο της οργάνωσης, που διεξήχθη από τις 18 ώς τις 22 Φεβρουαρίου 1976, στο ίδιο γήπεδο και με τίτλο «Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος και οι διοργανωτές αισιοδοξούν πως το ιστορικό κλειστό γυμναστήριο των Πατησίων θα γεμίσει ασφυκτικά όπως τότε.