Λάτρης των σπορ, της ταχύτητας, των γυναικών, αλλά και θαυμαστής του Ερντογάν είναι ο 47χρονος Ατζούν Ιλίτζαλι, ο τούρκος καναλάρχης που θέλει να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό και στη χώρα μας.

Είναι ο πρώτος από τους υποψήφιους μνηστήρες του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που φιλοδοξεί να «χτίσει» η κυβέρνηση, ο οποίος δηλώνει ανοιχτά ότι θα διεκδικήσει κανάλι στην Ελλάδα. Αυτό, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, σχεδιάζει να το κάνει είτε «χτυπώντας» κάποια από τις άδειες που θα δημοπρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, είτε εξαγοράζοντας κάποιον υφιστάμενο τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Ατζούν Ιλίτζαλι, που συγκαταλέγεται πλέον στους ισχυρούς επιχειρηματίες της τηλεοπτικής βιομηχανίας στην Τουρκία, φέρεται ότι βρισκόταν από το περασμένο φθινόπωρο σε διαπραγματεύσεις για την αγορά τηλεοπτικού καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας στην Ελλάδα, με τις πληροφορίες ως προς την κατάληξη των συζητήσεων να είναι αντικρουόμενες. Τώρα ο Ιλίτζαλι επανέρχεται υποστηρίζοντας πως έχει λάβει το πράσινο φως από τον ίδιο τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι το νέο τηλεοπτικό κανάλι του στην Ελλάδα θα αρχίσει να εκπέμπει τον ερχόμενο Οκτώβριο!

Ο Ιλίτζαλι ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Τουρκία. Στα απόνερα του συγκεκριμένου ταξιδιού οι τουρκικές εφημερίδες έγραψαν πως ο τούρκος καναλάρχης πήρε το πρώτο «ναι» από τον έλληνα Πρωθυπουργό για την τηλεοπτική επέκτασή του στην Ελλάδα, ώστε το κανάλι του, το TV8, να αποκτήσει «τηλεοπτικό αδελφάκι» από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Οταν αυτό έγινε πρόσφατα γνωστό στη Βουλή, με δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη συνάντηση Τσίπρα – Ιλίτζαλι στην Κωνσταντινούπολη, αλλά διευκρίνισε ότι για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας ο τούρκος επιχειρηματίας «θα πρέπει να λάβει μέρος στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί με απολύτως διαφανείς όρους». Συνεπώς, πρόσθεταν κυβερνητικές πηγές, ουδείς μπορεί να τον αποκλείσει όταν ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.

Μόλις πρόσφατα, κι ενώ δεν είχε καταλαγιάσει ακόμα ο θόρυβος από την αποκάλυψη για τον Ατζούν Ιλίτζαλι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ίδιος βρέθηκε με το ιδιόκτητο αεροσκάφος του, ένα Challenger 300 (το αγόρασε το 2013), στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο πολυτελέστατο δεκαθέσιο δικινητήριο τζετ επέβαιναν τέσσερις επιβάτες, οι οποίοι αμέσως μετά την προσγείωσή τους στην Αθήνα κατευθύνθηκαν οδικώς στον Αστέρα Βουλιαγμένης, συνοδεία «φουσκωτών».

Ο Ατζούν Ιλίτζαλι, που είναι οπαδός της Μπεσίκτας και θέλει να επεκταθεί τηλεοπτικά και στην Ελλάδα, γεννήθηκε στην Αδριανούπολη τον Μάιο του 1969. Αφού μαθήτευσε στο Κολέγιο Kadiköy Maarif και το Γυμνάσιο Ανατόλια της Κωνσταντινούπολης, άρχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο τις εγκατέλειψε νωρίς και αποφάσισε να εργαστεί σε νεαρή ηλικία, ανοίγοντας ένα μαγαζί με ρούχα στη φημισμένη οδό Bagdat Caddesi. Ομως η πρώτη του επιχειρηματική ιδέα δεν άντεξε για πολύ. Στα 21 χρόνια του έζησε την πτώχευση ως επιχειρηματίας και αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική ρότα.

Ετσι, λίγο καιρό αργότερα, ήρθε σε επαφή με την τηλεόραση, πιάνοντας δουλειά ως αθλητικός ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Show TV. Φαίνεται, όμως, ότι δεν του ταίριαζε ο ρόλος του υπαλλήλου και το 2004 ίδρυσε δική του εταιρεία παραγωγής, την Acun Medya, η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε σε μία από τις καλύτερες, κυριαρχώντας στην τηλεοπτική πραγματικότητα της Τουρκίας.

Αυτό, όπως αναφέρουν τουρκικές εφημερίδες, δεν έγινε μόνο με τη «σκληρή δουλειά» του Ατζούν. Μεσολάβησαν πολλά ραντεβού με στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ επιστρατεύθηκαν και οι… δημόσιες σχέσεις, για το σταδιακό χτίσιμο ενός προφίλ που να ταιριάζει σε μεγαλοπαράγοντα. Αυτό είχε ως επακόλουθο, το 2013, ο Ιλίτζαλι να τολμήσει επιχειρηματικά, αγοράζοντας τον τηλεοπτικό σταθμό TV8, ο οποίος ανήκει στο MNG Media Group. Το TV8 ως ειδησεογραφικό κανάλι άρχισε να εκπέμπει το 2005, ενώ έχει και ψυχαγωγικά κανάλια με τηλεοπτικές εκπομπές όπως τα «The Voice», «Εχεις Ταλέντο», «Survivor» και «Ουτοπία». Εκτός από την επίγεια καλωδιακή τηλεόραση, έχει και δορυφορικές εκπομπές.

Ο 47χρονος τούρκος επιχειρηματίας που δηλώνει θαυμαστής του Ταγίπ Ερντογάν έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Το 1993 χώρισε την πρώτη του σύζυγο Σεντά, με την οποία είχε παντρευτεί το 1988 και απέκτησε μαζί της την πρώτη του κόρη. Το 2003 παντρεύτηκε –ήταν ο δεύτερος γάμος του –τη Ζεϊνέπ, με την οποία απέκτησε άλλες δύο κόρες, τη Λεϊλά και τη Γιασμίν. Ωστόσο, το 2010 ο Ιλίτζαλι παραδέχθηκε (με δηλώσεις του στον Τύπο) ότι διατηρούσε δεσμό με το 20χρονο τότε μοντέλο και μετέπειτα τηλεπερσόνα Σεϊμά, με την οποία στη συνέχεια απέκτησε και τέταρτη κόρη, τη Μελίσα. Η σχέση του με τη Σεϊμά απασχόλησε εκτενώς τις τουρκικές εφημερίδες και μέχρι και σήμερα δεν έχει καταλήξει σε γάμο.

Ο Ιλίτζαλι, εφόσον τελικά αποφασίσει το πέρασμα στην Ελλάδα, ενδέχεται στον «παγκόσμιο διαγωνισμό» για τα τηλεοπτικά κανάλια να συναντηθεί και με άλλους τούρκους επιχειρηματίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για τοπικό κανάλι της Θράκης έχει εκδηλώσει και έτερος τούρκος επιχειρηματίας, γνωστός από το παρελθόν. Πρόκειται για τον Σαμπατίν Τουρκούρ, ο οποίος είχε διεκδικήσει την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, η οποία όμως κατέληξε στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.