Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα πωλούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ορυκτών καυσίμων διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας και ανεξάρτητοι ερευνητές όπως η Bloomberg New Energy Finance. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2015 και πρώτη φορά στην Iστορία έγιναν περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για ορυκτά καύσιμα, αφού οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ξεπέρασαν τα 280 δισ. δολάρια. Τα περισσότερα χρήματα μάλιστα κατέληξαν σε αναδυόμενες αγορές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πάνω από το 50% των νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκαν χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές παραγωγής της ενέργειας αυτής.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ουσιαστικά ότι οι ΑΠΕ έχουν ξεφύγει προ πολλού από το πειραματικό στάδιο. Οι χρηματοδοτήσεις δεν προέρχονται πλέον από μικρές εταιρείες ή από κυβερνήσεις αλλά από μεγάλες τράπεζες, οι οποίες εκταμιεύουν κεφάλαια για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές έχουν ανοίξει τον δρόμο για να αναπτυχθούν μεγάλα τέτοια έργα σε κάθε γωνιά του κόσμου, από την Αίγυπτο μέχρι το Μαρόκο και τη Νορβηγία.

Πλέον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ρέουν και θα συνεχίσουν να ρέουν κεφάλαια εκατοντάδων δισ. δολαρίων. Είναι ενδεικτικό ότι ολόκληρο το 2015 επενδύθηκαν στις ΑΠΕ 156 δισ. από αναπτυσσόμενες και άλλα 130 δισ. δολάρια από ανεπτυγμένες οικονομίες. Αυτό δείχνει ότι πλέον οι ΑΠΕ δεν είναι επένδυση που απασχολεί μόνο τις πλούσιες χώρες, αλλά αποτελεί κινητήρια δύναμη για οικονομίες που τώρα αναπτύσσονται και μέχρι σήμερα ήταν αναγκασμένες να εισάγουν μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Σε αυτό έχει συμβάλει και η προσπάθεια για μείωση των εκπομπών ρύπων από το Πεκίνο έως το Νέο Δελχί. Αλλος λόγος της ταχείας επέκτασης των ΑΠΕ στις χώρες αυτές είναι οι αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα σε αγροτικές περιοχές που βρίσκονται μακριά από άλλα δίκτυα ηλεκτρισμού.

© Bloomberg News