Με δέκα ειδικές συσκευές (touchpads), πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένοι ανάγλυφοι (αφής) – ομιλούντες χάρτες προκειμένου να καθοδηγούν τους φοιτητές με πρόβλημα όρασης, έχει εξοπλιστεί εδώ και λίγο καιρό το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Αγγίζοντας τους χάρτες – οι οποίοι βρίσκονται σε κομβικά σημεία του κτιρίου – ο χρήστης ακούει επιπροσθέτως φραστικές πληροφορίες και περιγραφές για χώρους και διαδρομές σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο, σε διεθνές επίπεδο, σύστημα καθοδήγησης των τυφλών ατόμων στο εσωτερικό κτιρίων που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και λειτουργεί στους χώρους του. Εξοπλισμός που καθιστά το Ίδρυμα το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με αυτήν τη δυνατότητα και μεταξύ των λιγοστών Πανεπιστημίων παγκοσμίως που λειτουργούν προηγμένα συστήματα πλοήγησης των ατόμων με τύφλωση.
Ο απτικοακουστικός χάρτης
Στους χάρτες, που διαβάζονται μέσω της αφής, απεικονίζονται με λεπτομέρεια όλοι οι χώροι του Πανεπιστημίου, όπως η βιβλιοθήκη, το εστιατόριο, το κυλικείο, τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες διδασκαλίας, οι γραμματείες, τα εργαστήρια, τα γραφεία των καθηγητών και του προσωπικού, σκαλιά, ράμπες, ανελκυστήρες, είσοδοι, έξοδοι κινδύνου, αλλά και η θέση εμποδίων που δυσχεραίνουν την κίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Σημαντικές πληροφορίες με ηχητικά μηνύματα
Εκτός από τις πληροφορίες που διαβάζει μέσω της αφής, ο τυφλός χρήστης ακούει ταυτόχρονα ηχητικά μηνύματα και περιγραφές, που βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση της δομής του χώρου και στον προγραμματισμό της πορείας του. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσει περιγραφές πιθανών διαδρομών που επιθυμεί να ακολουθήσει – όπως την αναλυτική περιγραφή της διαδρομής, με τα σημεία που πρέπει να στρίψει, τα σημεία αναφοράς, τα εμπόδια – καθώς και αναλυτικές περιγραφές αμφιθεάτρων και αιθουσών, που αναφέρουν τις σειρές και τη θέση των καθισμάτων, τα σκαλιά, τη θέση του πίνακα και των εισόδων. Επίσης, ακούει ποια είναι η χρήση το κάθε γραφείου (π.χ. την υπηρεσία ή το όνομα του καθηγητή που στεγάζεται σε αυτό), περιγραφές εμποδίων, αλλά και αναλυτικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των σκαλοπατιών της κάθε σκάλας.