Το νέο κύμα μεταναστών δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος του Ματέο Ρέντσι, ενδεχομένως να μην είναι και ο μεγαλύτερος. Ο ιταλός πρωθυπουργός είδε την αποδοχή του στην κοινή γνώμη να συρρικνώνεται εξαιτίας ενός κυβερνητικού σκανδάλου κι ενώ το κυβερνών κόμμα θα δοκιμαστεί στις δημοτικές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Ρώμη, στο Μιλάνο και στη Νάπολι. Τη ζωή του Ματέο Ρέντσι –σημειώνει το «Politico» –κάνει ακόμη πιο δύσκολη η πίεση που ασκείται από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

Το βασικό πρόβλημα του ιταλού πρωθυπουργού δεν βρίσκεται στο Κοινοβούλιο όπου εξακολουθεί να ελέγχει την πλειοψηφία παρά τις κατά καιρούς εξεγέρσεις της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του. Βρίσκεται στην απότομη μεταστροφή της κοινής γνώμης, η οποία εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από το σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση της υπουργού Ανάπτυξης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε προ ημερών στη «Ρεπούμπλικα», περίπου οι μισοί Ιταλοί θα ήθελαν να υποβάλει την παραίτησή του και ο Ματέο Ρέντσι. «Σε αυτή τη φάση και αυτήν την περίοδο η αλλαγή είναι εμφανής» έγραψε στην ιταλική εφημερίδα ο δημοσκόπος Ιλβο Ντιαμάντι κάνοντας λόγο για «σημείο καμπής».

Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι ο ιταλός πρωθυπουργός δεν εξακολουθεί να παλεύει. Η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τις θαλάσσιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου πιστώνεται στον ίδιο καθώς ο Ρέντσι είχε καλέσει τους πολίτες σε αποχή. Η δημόσια τοποθέτησή του επικρίθηκε για το γεγονός ότι το κάλεσμα σε αποχή από τον φορέα της εξουσίας προσκρούει στο πνεύμα του Συντάγματος. Ο στόχος πάντως επιτεύχθη: στις κάλπες προσήλθε μόλις το 29% των πολιτών, δηλαδή πολύ πιο κάτω από το 50% που απαιτείται για να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έγκυρο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, το κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Ρέντσι και την ιταλική Κεντροαριστερά είναι οι τοπικές εκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Από τις τρεις μεγάλες πόλεις –Ρώμη, Μιλάνο και Νάπολι –η πιο σίγουρη για το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρείται η δεύτερη. Αλλά τι θα σήμαινε για το PD μια ήττα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας; «Αν χαθεί το Μιλάνο θα μιλάμε για μοιραίο χτύπημα» αναφέρει σχετικά ο Πίπο Τσιβάτι, πρώην σύμμαχος του Ρέντσι.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ήττα εκεί όπου χτυπάει η βιομηχανική καρδιά της Ιταλίας θα υπονόμευε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ρέντσι τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και της πολιτικής και θα μείωνε τις πιθανότητές του να κερδίσει το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Αν χάσω, παραιτούμαι»

Ο Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει πολλές φορές ότι εάν χάσει το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα υποβάλει αμέσως την παραίτησή του. Η αναθεώρηση προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των μελών της Γερουσίας προκειμένου να μειωθεί το λεγόμενο κόστος της πολιτικής