Προς δημόσια διαβούλευση έχει αναρτηθεί από χθες το απόγευμα το σχέδιο του νέου καταστατικού της ΝΔ που θα εγκριθεί στο 10ο τακτικό Συνέδριο το Σαββατοκύριακο. Δεν αποκλείω οι γαλάζιοι σύνεδροι να το επικυρώσουν διά βοής –στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να γίνουν κάποιες ήσσονος σημασίας αφαιρέσεις ή προσθήκες, εκτός εάν προκύψει κάποια ρηξικέλευθη πρόταση που θα εντυπωσιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ασυμβίβαστα

Για τις κεντρικές αλλαγές (πενταετής θητεία προέδρου, θέσπιση ασυμβιβάστων για τις κομματικές θέσεις, απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού για το κόμμα κ.λπ.) σάς έχω ενημερώσει εγκαίρως αλλά βρίσκω ιδιαίτερα σημαντικές κάποιες άλλες διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται να μην ξαναζήσει το κόμμα τον τραγέλαφο των τελευταίων εσωκομματικών εκλογών ούτε να εκλιπαρεί διάφορες εταιρείες για τη διεξαγωγή τους. Ουσιαστικά, με το νέο καταστατικό προβλέπεται ότι το κόμμα θα μπορεί στο εξής να στήνει κάλπες χωρίς δεήσεις για να μην πέσει το δίκτυο.

Μόνο τα μέλη

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεσπίζεται το αυτονόητο που υποδείκνυαν πολλοί στη ΝΔ ήδη από το 2009: οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας θα γίνονται με εκλογικούς καταλόγους και όχι με φίλους που εμφανίζονται την ώρα της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος «εκλέγεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία των κομματικών μελών που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Μελών το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής».

Οχι εξωκοινοβουλευτικοί

Μία δεύτερη αλλαγή εξαιρετικού ενδιαφέροντος βάζει τέλος στις αρχηγικές υποψηφιότητες τύπου Απόστολου Τζιτζικώστα ή Παναγιώτη Ψωμιάδη, αλλά και στον αγώνα δρόμου υποψηφίων για να συγκεντρώσουν 50 υπογραφές από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

Στο εξής εξωκοινοβουλευτικοί αρχηγοί αποκλείονται καθώς ορίζεται καταστατικά ότι υποψηφιότητα «μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε εν ενεργεία μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το οποίο είναι σωρευτικά μέλος της Βουλής των Ελλήνων και μέλος του κόμματος». Το «σωρευτικά» αποκλείει υποψηφιότητες και από συνεργαζόμενους βουλευτές που ανήκουν στη γαλάζια ΚΟ αλλά δεν έχουν σχέση με την κομματική οργάνωση. Οι απαιτούμενες υπογραφές από την Πολιτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, εξάλλου, μειώνονται στις 15.

Ενδεχομένως να έβαλε το χέρι του για τη συγκεκριμένη πρόταση ο Αδωνις Γεωργιάδης. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ανάμειξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την κόκκινη κάρτα στους εξωκοινοβουλευτικούς και τους «περαστικούς» όπως τους έλεγε, ο οποίος προφανώς προσυπογράφει τις αλλαγές.