Τον Ιούνιο του 2014 ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent κόστιζε 115 δολάρια. Σήμερα η τιμή έχει υποχωρήσει στα περίπου 45 δολάρια. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες του Κόλπου, οι οποίες βασίζονται στο πετρέλαιο για το 85% των κρατικών τους εσόδων. Εκείνο δε που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι αντίθετα με προηγούμενες υποχωρήσεις των τιμών αυτή δεν θα είναι παροδική.

Η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου δεν πρέπει να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να προσαρμοστούν στη «νέα πραγματικότητα».

Στόχος τους πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα τις απελευθερώσει από την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακες. Οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να πετύχουν διαρκή οικονομική ανάπτυξη, μακροοικονομική σταθερότητα και καλύτερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τους σε μαύρο χρυσό και φυσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει μείωση του μεγέθους της κυβέρνησης και κατάργηση των εμποδίων που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η πρόοδος σε υποδομές, υγεία, ενέργεια, εκπαίδευση, μεταφορές και logistics μπορεί να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Οφείλουν επίσης να γίνουν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και να μειωθούν οι σπατάλες των κρατικών κεφαλαίων. Επίσης πρέπει να μειωθούν οι επιδοτήσεις που χορηγούν οι χώρες αυτές καθώς δημιουργούν στρεβλώσεις στην οικονομία. Επιπλέον μπορεί να βρεθούν πρόσθετες πηγές κρατικών εσόδων και να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των χωρών αυτών ώστε να επιβάλλεται ΦΠΑ, φόρος στις επιχειρήσεις, στα ακίνητα και τα καύσιμα, στα τσιγάρα και στο αλκοόλ. Τέτοιου είδους αλλαγές είναι πλέον απαραίτητες για τις χώρες του Κόλπου και πρέπει να τις υιοθετήσουν.

Ο Νάσερ Σαΐντι είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Dubai International Financial Center. Είναι πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου και έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας της χώρας