Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι το σχέδιο της Ευρώπης για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης είχε από την αρχή σαθρά θεμέλια. Ενας από αυτούς είναι ο Ιαν Μπρέμερ, επικεφαλής του Eurasia Group και συγγραφέας του «Superpower: Three Choises for America’s Role in the World». Ο Μπρέμερ υπενθυμίζει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και ότι περίπου 50.000 παραμένουν στο έδαφός της. «Κάποιοι στην Ελλάδα», παρατηρεί ο αμερικανός αναλυτής, «μπορεί να αναρωτηθούν πόσα χρήματα ξοδεύει το ελληνικό κράτος για τη φιλοξενία των προσφύγων, την ώρα που έλληνες πολίτες υποφέρουν». Ο κίνδυνος μιας κοινωνικής αναταραχής είναι υπαρκτός επομένως, προσθέτει ο αμερικανός αναλυτής.
Εάν στα ήδη σαθρά θεμέλια της συμφωνίας προστεθεί το βάρος που ασκεί σε αυτήν η αλλαγή σκυτάλης στην τουρκική ηγεσία, τότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι μεγάλος. Ο έλληνας Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη σε μια φάση όπου οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία πατούν σε τεντωμένο σκοινί.
Χαρακτηριστική από αυτή την άποψη ήταν την περασμένη Τρίτη η παρέμβαση του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ: «Η ΕΕ είναι έτοιμη να τηρήσει το μέρος της συμφωνίας που της αναλογεί στη συμφωνία με την Τουρκία, όσο η Τουρκία παίζει σύμφωνα με τους κανόνες και όχι με τους ίδιους τους κανόνες» ήταν η μάλλον σε αυστηρούς τόνους προειδοποίηση του πολωνού αξιωματούχου.