«Το δημοψήφισμα ούτε ξέρουμε αν θα γίνει, ούτε αυτή τη στιγμή υπάρχει σχεδιασμός» είναι μια φράση που αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα μία ημέρα μετά τον θόρυβο που προκάλεσε ο κυβερνητικός υπαινιγμός πως ενδεχομένως και να τεθεί υπό τη λαϊκή κρίση το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λέξη «δημοψήφισμα» διακινήθηκε για πρώτη φορά χθες στους κυβερνητικούς διαδρόμους ή στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Το Μαξίμου βεβαίως φρόντισε να βάλει σε μια τάξη το θέμα «δημοψήφισμα» διευκρινίζοντας διά της εκπροσώπου του Ολγας Γεροβασίλη πως δεν τίθεται θέμα συνταγματικής παράκαμψης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κι αυτό κυρίως για να αποκρούσει τις επιθέσεις που δέχτηκε τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μεγάλο κομμάτι συνταγματολόγων που θεωρούν ότι ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να υπερβεί μια αναθεωρητική Βουλή. «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είπε κανείς ότι θα παρακαμφθεί το Σύνταγμα. Ωστόσο, στο πλαίσιο ενός μεγάλου διαλόγου, μιας ευρείας διαβούλευσης με τον ελληνικό λαό, προφανώς και θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να ποινικοποιηθεί» είπε η Ολγα Γεροβασίλη (Σκάι) ολοκληρώνοντας το σκεπτικό που έμεινε ημιτελές ως προς την προοπτική διενέργειας ενός δημοψηφίσματος.
Ομοίως κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι ακόμη κι αν γίνει ένα δημοψήφισμα, αυτό θα εντάσσεται στο επίπεδο μιας ηθικής δέσμευσης για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αναφορικά με την κατεύθυνση που θέλει να δώσει η κοινωνία.
«Δεν θα βάλουμε το δημοψήφισμα ενάντια στο άρθρο 110 του Συντάγματος» αναφέρει στα «ΝΕΑ» μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου τονίζοντας πως η κυβέρνηση ενδεχομένως και να ξεχωρίσει κάποια θέματα, π.χ. το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, και να ζητήσει την άποψη του λαού. «Αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό» επισημαίνει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, που επιμένει ότι όλη η συζήτηση σε επίπεδο Μαξίμου είναι πρώιμη.
Βεβαίως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος θα έχει διακριτό ρόλο στο κομμάτι της συνταγματικής αναθεώρησης, εμφανίζεται να πιστεύει ότι το αποτέλεσμα ενός δημοψήφισματος μπορεί να μην είναι μόνο γνωμοδοτικό, ωστόσο αναγνωρίζει πως η ερμηνεία των περισσότερων συναδέλφων του είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ο συνάδελφός του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος σχολίασε στον Βήμα FM πως «την αναθεώρηση τη διενεργεί η Βουλή, αφού έχουν προηγηθεί εκλογές» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ούτε συμβουλευτικό δημοψήφισμα». Μάλιστα, ο ίδιος θεώρησε ότι με τις δηλώσεις της η Ολγα Γεροβασίλη ήθελε να πει ότι οι εκλογές μπορεί να προσλάβουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Τις επόμενες ημέρες πάντως θα συγκροτηθεί η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση και επικεφαλής αναμένεται να τεθεί κάποιος συνταγματολόγος. Οπως και να ‘χει, το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει, χωρίς να το φωνάζει, πως η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την αλλαγή του Συντάγματος βοηθά περισσότερο την κυβέρνηση σε σχέση με μια συζήτηση για τα εργασιακά.