Την παραγωγή του τοξικού είδους που ονομάζεται χούλιγκαν επιδοκιμάζουν ρώσοι εθνικιστές μετά τα σοβαρά επεισόδια στη Μασσαλία. Ο εισαγγελέας της πόλης ανακοίνωσε πως 150 καλά εκπαιδευμένοι Ρώσοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στους Βρετανούς, ενώ ο επικεφαλής ασφαλείας των Ουαλών καταγγέλλει πως οι Γάλλοι γνώριζαν για την άφιξη των ταραχοποιών αλλά δεν έλαβαν κανένα μέτρο.

«Δεν βλέπω τίποτε κακό με τα επεισόδια των φιλάθλων. Ακριβώς το αντίθετο, τα παιδιά τα πήγαν πολύ καλά. Συνεχίστε!». Πρόκειται για σχόλιο στο twitter του Ιγκόρ Λεμπέντεφ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ρωσικής ομοσπονδίας, βουλευτή με το εθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και αντιπροέδρου της Βουλής.

Γιος του υπερεθνικιστή πολιτικού Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο Λεμπέντεφ πρόσθεσε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση: «Δεν νομίζω πως οι φίλαθλοί μας έκαναν κάτι το ακραίο. Πρέπει να το καταλάβετε πως εννέα φορές στις δέκα οι οπαδοί του ποδοσφαίρου πηγαίνουν στον αγώνα για καβγά κι αυτό είναι φυσικό».

Ο Λεμπέντεφ άσκησε κριτική στους πολιτικούς που ψέγουν «τους φιλάθλους μας» και πρόσθεσε πως αν ο Βιτάλι Μούτκο δεν είχε την ιδιότητα του υπουργού Αθλητισμού θα συμμετείχε κι αυτός στα επεισόδια του Βελοντρόμ.

«Αν οι ρώσοι ποδοσφαιριστές έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όπως και οι φίλαθλοί μας, τότε είμαστε ήδη πρωταθλητές» έγραψε σε άρθρο του σε ιστοσελίδα ο πρώην εκπρόσωπος της ρωσικής ομοσπονδίας Αντρέι Μαλοσόλοβ.

Στο ίδιο μήκος κύματος η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως «διακόσιοι πενήντα ρώσοι οπαδοί απέκρουσαν την επίθεση χιλιάδων Αγγλων και τους έτρεψαν σε φυγή».

Για το γεγονός ότι δεν συνελήφθη ούτε ένας Ρώσος, ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν δικαιολογήθηκε πως ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι και χτυπούσαν ταχύτατα.

Εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη του επικεφαλής της ασφάλειας της Ουαλίας Γουέιν Νας πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τους Γάλλους για την άφιξη των ταραχοποιών στοιχείων, αλλά οι διοργανωτές του Euro δεν πήραν κανένα μέτρο.

Οι δέκα συλληφθέντες που συμμετείχαν στα επεισόδια της Μασσαλίας, ανάμεσά τους και ένας 16χρονος Αγγλος που πέταξε σε αστυνομικούς ένα πλαστικό ποτήρι με μπίρα, κάθησαν χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στις πρώτες υποθέσεις που εκδικάστηκαν, σε επτά Αγγλους επιβλήθηκαν ποινές από έναν έως τρεις μήνες φυλάκιση, ενώ σε έναν Γάλλο δύο χρόνια φυλάκιση.