Με πενήντα βήματα που πρέπει να γίνουν σταδιακά στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής γραμμής συνδέει η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) την πρότασή της για μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Ξεκινάω από τις αλλαγές που προτείνει για το πολιτικό σύστημα για να τονίσω ότι σε πρώτη φάση επιθυμεί τη ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής με διατήρηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού εισόδου στη Βουλή. Επομένως, τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο, Φώφη και Αλέξης λογικά θα τα βρουν.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που εμπίπτει στη συνταγματική αναθεώρηση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει η ανάδειξή του να αποσυνδεθεί από τη θητεία της Βουλής. Αρα μπορεί και να συζητά άμεση εκλογή Προέδρου από τη βάση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφεύγει την αναφορά στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κάνει λόγο για παραπομπή υπουργών που έχουν τυχόν ποινικές ευθύνες «χωρίς φίλτρα», με απόφαση της Βουλής και τη συνδρομή δικαστικού συμβουλίου (με πλειοψηφία δικαστών) και ζητά κατάργηση των χρονικών ορίων της αποσβεστικής προθεσμίας, ώστε να αποφεύγεται η παραγραφή. Προτείνει μεταρρύθμιση στην ελληνική Δικαιοσύνη με νέους νόμους και εφαρμογή νέων θεσμών εξωδικαστικής επίλυσης, ενώ αξιώνει αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ώστε να ενισχύεται η ανεξαρτησία της απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.