Τη στήριξη του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας κέρδισε το υπερόπλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επιτρέπει στον Μάριο Ντράγκι να παρεμβαίνει –εάν χρειαστεί –με αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης με προβλήματα.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας στήριξε, αν και με κάποιους δισταγμούς, το πρόγραμμα αυτό που είναι γνωστό ως ΟΜΤ λίγες μόνο ώρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε πέντε προσφυγές που ζητούσαν να μη συμμετέχει η Μπούντεσμπανκ στο πρόγραμμα ΟΜΤ, στην περίπτωση που αυτό χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Το πρόγραμμα ΟΜΤ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει το ευρώ.

Αν και εξέφρασαν ορισμένες ανησυχίες, οι δικαστές του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας δεσμεύτηκαν από την περσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι το σχέδιο ΟΜΤ περιλαμβάνει αρκετές ασφαλιστικές δικλίδες. Το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Γερμανίας θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τυχόν εφαρμογή του ΟΜΤ ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε «σημαντικός κίνδυνος» για τον προϋπολογισμό. Αποφάσισε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να ανακοινώνει εκ των προτέρων τέτοιες αγορές ομολόγων ενώ θα υπάρχει μια ελάχιστη περίοδος από την ημερομηνία έκδοσης αυτών των κρατικών ομολόγων μέχρι την πιθανή αγορά τους από την ΕΚΤ και η παρέμβαση αυτή θα σταματάει άμεσα μόλις κριθεί ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.

Σημειώνεται ότι με το πρόγραμμα ΟΜΤ που απασχόλησε το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας η ΕΚΤ μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της όταν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα συγκεκριμένες χώρες. Αντίθετα, με το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που περιλαμβάνει και αυτό αγορά κρατικών ομολόγων, γίνονται αγορές χρέους σε όλη την ευρωζώνη και αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας.

© Bloomberg News