Το πιο χορταστικό έως τώρα παιχνίδι του Euro είχε τη σφραγίδα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Πορτογαλία μπορεί να πέρασε από το… παράθυρο (ως τρίτη στον 6ο όμιλο) στη φάση των 16, αυτό όμως το οφείλει στον 31χρονο άσο της Ρεάλ Μαδρίτης. Η Πορτογαλία έγινε η πρώτη ομάδα που συνεχίζει σε Euro έχοντας τρεις ισοπαλίες στη φάση των ομίλων και θύμισε την Ιταλία που είχε πετύχει το ίδιο στο Μουντιάλ του ’82.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο πρωταγωνιστής στο 3-3 με την Ουγγαρία στη Λυών, σε ένα παιχνίδι όπου οι Πορτογάλοι βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό. Η εξαιρετική ουγγρική ομάδα προηγήθηκε τρεις φορές, αλλά ο Ρονάλντο είχε ισάριθμες απαντήσεις.

Πρώτα με την ασίστ στον Νάνι για το 1-1 (42′), στη συνέχεια γκολ με τακουνάκι για το 2-2 (49′) και τέλος, με κεφαλιά για το 3-3 (62′). Η Ουγγαρία σκόραρισε σε μία ανοιχτή πορτογαλική άμυνα με τους Γκέρα (19′), Τζούτζακ (47′ και 55′). Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν αρκέστηκε σε ασίστ και γκολ, αλλά και σε ρεκόρ. Κατ’ αρχάς, έγινε ο πρώτος σε συμμετοχές σε τελική φάση Euro, καθώς έφτασε τις 17 ξεπερνώντας τον Γάλλο Τιράμ και τον Ολλανδό Φαν ντερ Σαρ, που είχαν από 16. Στη συνέχεια, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε τέσσερις διοργανώσεις. Ετσι, δικαίωσε τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα, έστω κι αν στα δύο πρώτα ματς δεν το είχε καταφέρει σε 22 τελικές.

«Ο στόχος μας ήταν η νίκη. Μπορεί να μην το καταφέραμε, αλλά πήραμε την πρόκριση. Είμαι ευτυχισμένος καθώς η ομάδα βρέθηκε σε δεινή θέση τρεις φορές, αλλά αντέδρασε και πήρε αυτό που ήθελε» είπε ο Ρονάλντο, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Πορτογαλία θα είναι έτοιμη για το νοκάουτ παιχνίδι του Σαββάτου με την Κροατία: «Εχει εξαιρετικούς παίκτες, νίκησε την Ισπανία, αλλά κι εμείς έχουμε τα δικά μας όπλα».

Ολα αυτά σε μία ημέρα που ξεκίνησε άσχημα για τον 31χρονο Πορτογάλο, καθώς στον πρωινό περίπατο της ομάδας είχε επεισόδιο με ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού της εφημερίδας «Correio da Manhã». Ο ρεπόρτερ τον ρώτησε αν είναι έτοιμος για το απογευματινό παιχνίδι και ο Ρονάλντο αντί απάντησης άρπαξε το μικρόφωνο και το πέταξε στη λίμνη! Η διεύθυνση του σταθμού απαίτησε από τον Ρονάλντο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

«Αυτός είναι ο Ρονάλντο. Θέλει το γκολ επειδή είναι σκόρερ και νικητής» είπε ο Σάντος, ενώ για τον πορτογάλο άσο μίλησε και ο τεχνικός της Ουγγαρίας, Μπερντ Στορκ: «Ολοι ξέρουμε ότι είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης και δεν μπορείς να τον περιορίζεις συνέχεια. Δεν επιτρέψαμε πολλές φάσεις στην Πορτογαλία, αλλά όταν έχει την μπάλα ο Ρονάλντο συνήθως σκοράρει».