Καθυστερημένο, αλλά ενδιαφέρον. Στο συνέδριο του «Economist», προ δεκαημέρου στο Λαγονήσι, μετά την ομιλία της Βελκουλέσκου, ακούστηκε πρεσβευτής χώρας της ευρωζώνης να σχολιάζει: Τι δυσάρεστο πρόσωπο και τι δυσάρεστη ομιλία!

Θυμίζω ότι η ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ είχε υποστηρίξει τότε με πάθος τις θέσεις του Πολ Τόμσεν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, πως οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αρκετές και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Φυσικά, το ΔΝΤ τα ‘χει πει αυτά και στο παρελθόν, αλλά πλέον φαίνεται ότι η στάση του έχει κουράσει κάποιους στην ευρωζώνη. Αν οι πρεσβευτές ψιθυρίζουν ενοχλημένοι σε συνομιλητές τους, πάω στοίχημα ότι υπάρχει αναβρασμός για τον ρόλο ΔΝΤ σε επίπεδο κυβερνήσεων ευρωζώνης.

Ο αιφνιδιασμός Νουί

Από προχθές έλεγε το Μνημόνιο ότι έπρεπε να έχει τελειώσει η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών. Τώρα αν εγώ σας πω ότι θα καθυστερήσει τουλάχιστον 15 μέρες –σύμφωνα με πηγές από Φρανκφούρτη –αν όχι ώς τον Σεπτέμβριο, θα σας κάνει εντύπωση;

Δεν νομίζω, έπειτα απ’ όσα μεσολάβησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Να θυμίσω ότι μέσα σε μια νύχτα (την περασμένη Τετάρτη) η υποψηφιότητα για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς που θεωρούνταν βέβαιη και εγκεκριμένη από τον Eνιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) απορρίφθηκε με γράμμα από τη Φρανκφούρτη. Το επιχείρημα που επικαλέσθηκε ο SSM ήταν ότι ο υποψήφιος Χρήστος Παπαδόπουλος δεν είχε κάνει αυτά που έπρεπε σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στην Standard Chartered Bank όπου εργαζόταν προηγουμένως. Πηγή μου με διαβεβαιώνει ότι ο υποψήφιος είχε ερωτηθεί σχετικώς και είχε απαντήσει, χωρίς ο SSM να εκφράσει επιφυλάξεις για την απάντηση. Προφανώς, ο οργανισμός της Ντανιέλ Νουί προτίμησε να δράσει αιφνιδιαστικά, κόβοντας τον Κύπριο, για λόγους που μόνο να υποθέσουμε μπορούμε.

Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές μου υποστηρίζουν ότι ο αιφνιδιασμός της Νουί είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν άλλες σημαντικές διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί στο τραπεζικό τοπίο. Μη με ρωτάτε μέχρι πότε.

Αξιολόγηση σε χρόνο ρεκόρ

Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο θόρυβος για την Πειραιώς στο τραπεζικό περιβάλλον και την επομένη κιόλας έπεσε η βόμβα για την απομάκρυνση τριών –τουλάχιστον –κορυφαίων στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μου λένε πως οι διαδικασίες ήταν ταχύτατες –το πόρισμα της 6μελούς επιτροπής αξιολόγησης (3 από την κυβέρνηση και 3 από τους θεσμούς) που συνεπικουρείται από 5 παρατηρητές (2 Ελληνες και 3 ξένους) βγήκε σε χρόνο ρεκόρ.

Ετσι, σύσσωμη η τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου (ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής διευθύνων Γιώργος Κουτσός και ο Αναστάσιος Γάγαλης) οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίες στην έξοδο. Για τον πρόεδρο Γιώργο Μιχελή αναφέρεται ότι δόθηκε δυνατότητα παραμονής για κάποιο μεταβατικό διάστημα.

Οχι τίποτα, αλλά μέχρι πριν από λίγο καιρό κυκλοφορούσαν διαβεβαιώσεις ότι ελάχιστα πράγματα θα άλλαζαν στις τράπεζες με την αξιολόγηση (σ.σ.: κι αυτά τα ελάχιστα που είναι γνωστά, ακόμη δεν έχουν γίνει!). Φανταστείτε να άλλαζαν και πολλά!