Ενα νέο μέτωπο στα τόσα ανοικτά που έχει ήδη η κυβέρνηση προστίθεται από χθες μετά την επεισοδιακή αναβολή από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, η οποία και επρόκειτο να εγκρίνει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ μαζί με την εν συνεχεία πώληση ποσοστού του έως 24%. Πλέον, η απόσχιση και η πώληση του ΑΔΜΗΕ εξελίσσονται σε θρίλερ και μπορεί η ημερομηνία επανάληψης της Γενικής Συνέλευσης να ορίστηκε για τις 11 Ιουλίου, ουδείς ωστόσο μπορεί να προβλέψει αν και τότε θα γίνει ή θα διακοπεί.

«Αναλαμβάνετε την ευθύνη που εμποδίζετε τη Συνέλευση, η οποία σκοπό έχει να κρατήσει υπό δημόσιο έλεγχο τον ΑΔΜΗΕ» είπε προς τους συνδικαλιστές ο παρευρισκόμενος υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Στην πράξη, πήγε να χρεώσει στη ΓΕΝΟΠ την ευθύνη για την πλήρη πώληση του ΑΔΜΗΕ, αφού αν η διαδικασία καθυστερήσει ή και ναυαγήσει, τότε οι θεσμοί θα ζητήσουν να εφαρμοστεί η ακόμη χειρότερη λύση και να πωληθεί το 100% της εταιρείας αντί για το 24%.

«Επειδή μας βάζετε το δίλημμα 24% ή 100%, εμείς σηκώνουμε το γάντι» του απάντησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης. «Και σας λέμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το πολιτικό πρόβλημα θα το έχετε εσείς ως κυβέρνηση, γιατί θα χρειαστεί να καταθέσετε στη Βουλή νέο νόμο για την πώληση όλου του ΑΔΜΗΕ, άντε να πείσετε τότε τους βουλευτές σας να τον ψηφίσουν» συνέχισε.

Ουσιαστικά, μετά το χθεσινό μπλόκο της ΓΕΝΟΠ, όλο το συμφωνημένο με τους θεσμούς χρονοδιάγραμμα πάει πίσω. Σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο, έπρεπε στις 30 Ιουνίου να ληφθεί η απόφαση απόσχισης και πώλησης ποσοστού έως 24% του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου αρχές Ιουλίου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Εως τον Οκτώβριο, μάλιστα, πρέπει να έχει ανακηρυχθεί και ο προτιμητέος επενδυτής. Διαφορετικά, αν για οποιονδήποτε λόγο η πώληση αποτύχει, τότε, σύμφωνα πάντα με τον νόμο, η κυβέρνηση υποχρεούται τον Οκτώβριο να προκηρύξει νέο διαγωνισμό, για την πώληση αυτή τη φορά του 100% του ΑΔΜΗΕ.

«Αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη για τη μη συνέχιση της Γενικής Συνέλευσης» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στους συνδικαλιστές που είχαν νωρίτερα εισβάλει στην αίθουσα, υψώνοντας πανό που έγραφε «Ο ΑΔΜΗΕ δεν πωλείται, δεν τεμαχίζεται, δεν εκποιείται».

Οσο για τον επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη, αποκάλεσε «ιστορική τη Γενική Συνέλευση γιατί είτε θα αποτρέψει την κατάτμηση της ΔΕΗ είτε θα την εγκρίνει, και στη δεύτερη περίπτωση θα συνδέσει το όνομα της σημερινής διοίκησης με τη διάλυση της Επιχείρησης».