Μπορεί να µην έχει αυλή. Εχει όµως µπαλκόνι. Και δροσιά. Πολλή δροσιά. Το πιο βασικό όµως είναι το ειδικό µενού που θα σερβίρει ολόκληρο το καλοκαίρι, µε καταπληκτικά πιάτα και τιµές παραδεδεγµένα πολύ χαµηλές. Και εξηγούµαι: το καλύτερο πιάτο που έχω δοκιµάσει τους τελευταίους µήνες είναι τα γιουβαρλάκια σκορπίνας µε κακαβιά και αβγά αχινού. Μία ευφυέστατη ιδέα και εκτέλεση του σεφ Αλέξανδρου Χαραλαµπόπουλου, ο οποίος µετέτρεψε ένα καθαρά χειµερινό αγαπηµένο φαγητό κατσαρόλας σε ένα µοναδικό καλοκαιρινό πιάτο –µοσχοβολάει θάλασσα –υψηλής γαστρονοµίας. Τα γιουβαρλάκια σκορπίνας είναι µέρος ενός χορταστικού µενού που κοστίζει 29 ευρώ και περιλαµβάνει ακόµη τέσσερα πιάτα. Το µενού ξεκινά µε ένα καλωσόρισµα, είτε αποδοµηµένο τζατζίκι είτε γεµιστά σε φλιτζάνι εσπρέσο µε µαρσµέλοου φέτας και τραγανό ρυζάκι. Το πρώτο πιάτο είναι δροσερά πολύχρωµα παντζάρια που συνοδεύονται από κατσικίσιο τυρί. Το τρίτο πιάτο είναι µια µεγάλη µερίδα από µελωµένο, ζουµερό και τρυφερό µάγουλο που λιώνει στο πιάτο το οποίο συνοδεύεται µε µελιτζάνα ιµάµ. Και για επιδόρπιο ένα πειραγµένο, δηλαδή όχι κλασικό, γαλατοµπούρεκο. Το µενού αυτό θα σερβίρεται κάθε Τετάρτη και Πέµπτη αρχής γενοµένης από την επόµενη εβδοµάδα και µέχρι το τέλος Αυγούστου στο KastriBistro(Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 154, Νέα Ερυθραία, τηλ.210-3507.140). Μπήκα στον πειρασµό να δοκιµάσω και κάποια γλυκά εκτός µενού, τα οποία ήταν σαφώς βελτιωµένα και γευστικά και αρχιτεκτονικά από αυτά που είχα δοκιµάσει τον χειµώνα. Ενα µενού που πραγµατικά αξίζει να απολαύσει κάποιος για πολλούς λόγους.

Με 24 ευρώ µπορεί κάποιος να απολαύσει και το µενού γνωριµίας στο γιαπωνέζικο Tomoe (Γορτυνίας 11 και Δαγκλή, Κηφισιά, τηλ.210-8013.553). Η προσφορά τρέχει Τρίτη, Τετάρτη, Πέµπτη και Κυριακή, και περιλαµβάνει τρία πιάτα από τέσσερις επιλογές και παγωτό ή σορµπέ. Πρόκειται για ένα καθαρόαιµο γιαπωνέζικο εστιατόριο, το µενού του οποίου έχει επιµεληθεί ο κορυφαίος του είδους Χρόνης Δαµαλάς και εκτελεί µε απόλυτο σεβασµό και µεράκι ο νεαρός σεφ Παναγιώτης Φλάκας. Εκτός από το σούσι, το οποίο ετοιµάζει ο Γιώργος Ανδρουτσόπουλος. Δοκίµασα και διάφορα πιάτα εκτός του ειδικού µενού. Μου άρεσε πολύ η σαλάτα µε τα κρύα κρυστάλλινα νουντλς και βασιλικό καβούρι και τα γκιόζα (ή ντάµπλινγκς). Με ενθουσίασε το σεβίτσε µε λευκό ψάρι, στο οποίο όµως θα ήθελα λιγότερα λαχανικά και περισσότερο ψάρι. Καταπληκτικό ήταν το κοτόπουλο τεριγιάκι, τραγανό απέξω, ζουµερό από µέσα, µε γλυκιά και αλµυρή γεύση σε απόλυτη ισορροπία. Υπέροχο πιάτο είναι και τα χτένια µε τα µανιτάρια σιτάκε και σος µανιταριών. Απόλυτα απολαυστικό θα µπορούσε να ήταν και τα νουντλς µε γαρίδες, αν δεν είχαν ξεφύγει αρκετά στο βράσιµο. Αστοχίες που συµβαίνουν, η γεύση όµως παραµένει. Γενικά πρόκειται για ένα εστιατόριο µε πολύ καλό µενού πέρα από το σούσι, το οποίο µάς συστήνει –επιτέλους –για τα καλά τη γευστικότατη γιαπωνέζικη κουζίνα και µε άµεσο σέρβις µε γνώσεις στην ιδιαίτερη κουζίνα.