Είναι το πιο σύντομο πολιτικό ανέκδοτο: η κυβέρνηση δεν έχει προσωπικά με κανέναν. Αυτό ειπώθηκε χθες στη Βουλή από αρμόδια χείλη. Και με αφορμή ερώτηση που ερχόταν κατευθείαν από το υποβολείο. Τούτο δε, ενώ είναι πλέον σαφές ότι η δημόσια ζωή κινείται σε ρυθμό προγραφών.

Τυπικά και ουσιαστικά, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η Δικαιοσύνη λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να ορίζει ότι προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα ή στοιχεία φορολογικού ελέγχου και ανακριτικής διαδικασίας μπορούν ξαφνικά να απαγγέλλονται ως «αποκλειστική πληροφόρηση» σε βραδινά δελτία ειδήσεων από κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κρατικά –όχι δημόσια. Διότι είναι πλέον φανερό ότι δεν επιτελούν δημόσια λειτουργία αλλά εξυπηρετούν τις πολιτικές –ή, τελικά, και τις προσωπικές –σκοπιμότητες εκείνων που τα διαφεντεύουν.

Ολα αυτά, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει στη Βουλή ότι θα τερματίσει το καθεστώς ασυδοσίας. Κάτι που αποτελεί πρόκληση. Διότι είναι η ίδια που τείνει να κατοχυρώσει την ασυδοσία ως πρακτική. Την ίδια ώρα που καθίσταται πλέον κυβερνητική συνήθεια η διαρκής σύγχυση μεταξύ των εξουσιών αλλά και η κατάχρηση των μηχανισμών του κράτους.

Από το δημοκρατικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, διολισθαίνουμε ταχύτατα σε ένα έλλειμμα δικαιοκρατίας. Δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνώντες προαναγγέλλουν συγκεκριμένες εισαγγελικές έρευνες ή προεξοφλούν την εξέλιξή τους. Είναι και η επιλεγμένη δημοσιοποίηση φάσεων της διαδικασίας με στόχο να συκοφαντηθούν πρόσωπα και να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

Μόνο που όλα αυτά είναι πρόσκαιρα. Οι διαρροές επιλεγμένων στοιχείων της προανακριτικής διαδικασίας στα κρατικά ΜΜΕ γίνονται σε ένα απόγευμα, ενώ ο ρυθμός απονομής της Δικαιοσύνης είναι αργός. Η Δικαιοσύνη όμως –όπως έχει ήδη φανεί σε περιπτώσεις άλλων προσώπων που είχε βάλει στο σημάδι η κυβέρνηση –εκφέρει τελικά την κρίση της. Και η κρίση αυτή είναι διασφαλισμένη από διαδικασίες που, εν τέλει, δεν επιδέχονται χειραγώγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έφεραν τελικά κανένα αποτέλεσμα οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που επιχειρήθηκαν σωρηδόν την τελευταία περίοδο –προκαλώντας την ανησυχία και της απερχομένης εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Είναι, άλλωστε, πρωτοφανείς οι αντιδράσεις του δικαστικού κλάδου στη στρέβλωση που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της. Οι θεσμοί θα αντέξουν. Και η ενημέρωση θα συνεχίσει να λειτουργεί, όσο κι αν οι κυβερνώντες επιδεικνύουν το άσχημο πρόσωπο της εξουσίας.