Στο γραφείο του ομοσπονδιακού προπονητή της εθνικής ομάδας στίβου Δημήτρη Ευαγγελόπουλου στον ΣΕΓΑΣ υπάρχει στον τοίχο μια φωτογραφία με τα μετάλλια που έχει σχεδιάσει η οργανωτική επιτροπή του 23ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου και θα μοιραστούν στους νικητές την άλλη εβδομάδα στους αγώνες του Αμστερνταμ.

Δίπλα στα μετάλλια ο κόουτς έχει σημειώσει με στιλό το ρεφρέν από το κλασικό τραγούδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Διονύση Σαββόπουλου: «Και τι ζητάω, τι ζητάω; Μια ευκαιρία στον Παράδεισο να πάω».

Στην ολλανδική πόλη από την Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή θα χτυπάει η καρδιά του ευρωπαϊκού στίβου και όπως λέει στην «ΟΜΑΔΑ» ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος «έχουμε μια μεγάλη ομάδα που μπορεί να μας χαρίσει πολλά χαμόγελα. Το βασικό είναι ότι συνδυάζει την πείρα με τον νεανικό ενθουσιασμό και πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια αξιοπρεπή και συνάμα αξιοπρόσεκτη παρουσία». Οπου χαμόγελα μπορούμε να βάλουμε και τη λέξη μετάλλια –αν και δεν θα τη συναντήσεις εύκολα στο λεξιλόγιο του ομοσπονδιακού προπονητή που προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους.

Η Κατερίνα Στεφανίδη, η Νικόλ Κυριακοπούλου και ο Κώστας Φιλιππίδης (φτάνει τις πέντε συμμετοχές σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) στο επί κοντώ, η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν, ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200 μ., ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος και ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110 μ. εμπ. αποτελούν τα δυνατά χαρτιά της ελληνικής ομάδας (15 άνδρες και 20 γυναίκες), δεν είναι όμως οι μοναδικοί ικανοί να διεκδικήσουν θέση στους τελικούς των αγωνισμάτων τους και γιατί όχι και καλά πλασαρίσματα.

Βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας είναι τα νέα πρόσωπα, νέα παιδιά ικανά να αποτελέσουν για πολλά χρόνια τον κορμό της. Από τα 35 άτομα που θα βρεθούν στην Ολλανδία τα 15 κάνουν ντεμπούτο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

«Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο μέλλον του ελληνικού στίβου και πέρα από αυτά τα παιδιά ακολουθεί και η επόμενη φουρνιά με αστέρια που ήδη λάμπουν όπως ο Καραλής, ο Μουζενίδης, ο Τεντόγλου, ο Μέρλος, ο Μαντζουρογιάννης, η Συνολάκη η Αδαμοπούλου. Αυτό είναι το πλέον ενθαρρυντικό για το μέλλον του αθλήματος στη χώρα μας» κατέληξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Αναλυτικά η ελληνική αποστολή

Ανδρες: Λυκούργος Τσάκωνας (200 μ.), Κώστας Δουβαλίδης (110 μ εμπ.), Κώστας Γκελαούζος (Ημιμαραθώνιος), Κώστας Μπανιώτης (ύψος), Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ), Δημήτρης Πατσουκάκης (επί κοντώ), Νίκος Καψής (μήκος), Γιώργος Τσάκωνας (μήκος), Μιχάλης Μερτζανίδης (μήκος), Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν), Δημήτρης Μπαλταδούρος (τριπλούν), Νίκος Σκαρβέλης (σφαιροβολία), Μιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία), Γιάννης Κυριαζής (ακοντισμός), Παρασκευάς Μπατζάβαλης (ακοντισμός).

Γυναίκες: Μαρία Μπελιμπασάκη (200 μ.), Ειρήνη Βασιλείου (400 μ.), Αννα Βασιλείου (400 μ.), Αναστασία Μαρινάκου (1.500 μ.), Ειρήνη Πάππας (10.000 μ./ 5.000 μ.), Ουρανία Ρεμπούλη (Ημιμαραθώνιος), Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 μ. εμπ.), Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), Χάιδω Αλεξούλη (μήκος), Ευθυμία Κολοκυθά (μήκος), Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), Σταματία Σκαρβέλη (σφαιροβολία), Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δισκοβολία), Σοφία Υφαντίδου (έπταθλο).

4Χ100 μ. (Μαρία Γάτου, Κατερίνα Δαλάκα, Ελισάβετ Πεσιρίδου, Μαρία Μπελιμπασάκη, Ανδριάνα Φέρρα).

4Χ400 μ. (Ειρήνη Βασιλείου, Αννα Βασιλείου, Κατερίνα Δαλάκα, Δέσποινα Μουρτά, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου).