Η ΕΕ θα διαπράξει ένα τεράστιο λάθος αν κλείσει τώρα τις πόρτες, η Βρετανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι ακριβώς θέλει, υποστηρίζει ο Χέλμουτ Κολ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπιλντ» ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε το «ειδικό καθεστώς» της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, το οποίο παρουσίαζε πάντα δυσκολίες. Σχετίζεται με την ιστορία της χώρας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί κομμάτι της πολυμορφίας της Ευρώπης, τονίζει ο Κολ.

Η επιθυμία των Βρετανών, όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα, αντικατοπτρίζει μια γενικότερη επιφύλαξη των ανθρώπων προς την Ευρώπη, εκτιμά ο Κολ. Για τον λόγο αυτό, η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα μικρό διάλειμμα καθώς και ένα βήμα πίσω. Και μετά αργά δύο βήματα μπροστά –σε έναν ρυθμό τον οποίο να μπορούν να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει για τον Κολ ότι δεν είναι σκόπιμη η σπουδή για περαιτέρω εμβάθυνση της ενοποίησης αλλά προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις απαραίτητες διορθώσεις για την εξασφάλιση μιας κοινωνίας δικαίου και σταθερότητας.

Ο πρώην καγκελάριος υπογραμμίζει ακόμα μία φορά την άποψή του, ότι αντί να επιδιωχθεί και πάλι η «συγκεντροποίηση» και να διαιωνίζεται η σύγχυση μεταξύ των εννοιών της «ενοποίησης» και της «ενιαιοποίησης», ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εθνικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά κάθε ξεχωριστού κράτους-μέλους, ενώ ταυτόχρονα κάθε ένα από αυτά με τη σειρά του οφείλει να δείξει σεβασμό στην ιστορία και την ευαισθησία των υπολοίπων.