Ένα κοριτσάκι από τη Βρετανία έγινε η νεώτερη ασθενής στον κόσμο η οποία υποβάλλεται σε μία πρωτοποριακή μέθοδο κατάψυξης ωοθηκικού ιστού που στόχο έχει να διαφυλαχθεί η μελλοντική γονιμότητά της.
Το κοριτσάκι έχει ηλικία 2 ετών και πάσχει από καρκίνο, για το οποίο χρειάζεται χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία που είναι τοξικές για τις ωοθήκες και πιθανότατα θα της προκαλέσουν στειρότητα.
Για να μπορέσει όταν μεγαλώσει να έχει τη δυνατότητα της απόκτησης δικών της παιδών, οι γονείς της ζήτησαν από τους γιατρούς να φυλάξουν τμήμα του ωοθηκικού ιστού της με μία τεχνική που λέγεται in-vitro ωρίμανση ωαρίων ή εξωσωματική ωρίμανση ωαρίων (IVM).
Κατ’ αυτήν, οι ειδικοί λαμβάνουν μικροσκοπικά ανώριμα κύτταρα που λέγονται ωοκύτταρα κιαι τα καλλιεργούν στο εργαστήριο για να τα μετατρέψουν σε ώριμα ωάρια.
Τα ωάρια αυτά καταψύχονται στη συνέχεια και μπορούν να εμφυτευθούν πίσω στο σώμα έπειτα από 20 ή 30 χρόνια. Επειδή, δε, αποτελούνται από ένα κύτταρο, δεν υπάρχει κίνδυνος να εμφυτευθούν μαζί τους και κύτταρα από τον καρκίνο που κάποτε είχε η ασθενής.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η λήψη του ωοθηκικού ιστού από το κοριτσάκι έγινε με λαπαρασοκοπική επέμβαση από γιατρούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον δρα Τιμ Τσάιλντ,αναπληρωτή καθηγητή Γυναικολογίας και ιατρικό διευθυντή του Κέντρου Γονιμότητας της Οξφόρδης.
Όπως δήλωσε ο δρ Τσάιλντ, οι δυσκολίες στην περίπτωση του μωρού ήταν ότι αφ’ ενός τα ανώριμα ωοκύτταρά της ήταν πολύ μικρά και έτσι ήταν δύσκολη η εξαγωγή τους, αφ’ ετέρου δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα ωοκύτταρά της θα οδηγήσουν στο μέλλον σε μία εγκυμοσύνη.
Ωστόσο πρόσθεσε πως είναι «εξαιρετικά αισιόδοξος» ότι αυτό θα συμβεί.
Ο δρ Τσάιλντ θα παρουσιάσει την όλη έρευνα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Υγείας & Αναπαραγωγής (ESHRE 2016) που αρχίζει αύριο στο Ελσίνκι.