Mετά το Brexit τι; Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των υστέρων, δεν ξέρουν τι ψήφισαν, κυρίως δεν ξέρουν τις συνέπειες της επιλογής τους. Τα κόμματα θέλουν να αλλάξουν αρχηγούς κι η διαφαινόμενη νέα πρωθυπουργός (Τερέζα Μέι) θα επιδιώξει ισχυρή οικονομική σχέση με την Ευρωπαϊκή Αγορά. Αυτό επιθυμεί και η ΕΕ. Η πίτα ολάκερη κι ο σκύλος χορτάτος! Ευρώπη α λα καρτ!

Το γεγονός ότι οι λαϊκιστές έχουν «πολιτικό» λόγο, ενώ οι ευρωπαϊστές «λογιστικό», δεν απασχολεί κανέναν! Απλώς κατηγορούν τους λαϊκιστές για… λαϊκισμό!

Στη Γερμανία σκέφτονται τις προσεχείς εκλογές με (φανερό) σύνθημα: πρώτα η Γερμανία. Στη Γαλλία έχουν απαξιώσει τον Ολάντ κι αυτός τη Γαλλία, ενώ ελλοχεύει η Λεπέν. Στην Ιταλία κυβερνά ο Ρέντσι με ένα κομμάτι του Μπερλουσκόνι, όπως εδώ ο Τσίπρας με τον δεξιό Καμμένο. Στην Ισπανία και οι νέες εκλογές δεν έβγαλαν κυβέρνηση. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Φινλανδία, Ολλανδία) ζητούν δημοψήφισμα για να βγουν από Ευρώπη και ευρώ. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την Ελλάδα (προς τα πού; πώς;) αλλά κι όλη την Ευρώπη! Τις Ουγγαρίες, Πολωνίες, Λιθουανίες και λοιπές δεν απασχολεί η ευρωπαϊκή προσπάθεια, εκτός κι αν στραφεί εναντίον της Ρωσίας!

Φτάνουν αυτά τα ολίγα για να δούμε ποια είναι η ΕΕ σήμερα και πού πάει.

Για την ώρα η ΕΕ θα περιμένει τη νέα αγγλική κυβέρνηση και οι φίλιες δυνάμεις θα «ρίξουν νερό στο κρασί τους» για μια μεσοβέζικη κατάσταση. Οι σημερινοί ευρωπαίοι πολιτικοί ούτε ανάστημα διαθέτουν, ούτε όραμα, για να εμπνεύσουν μια νέα πορεία της Ευρώπης. Μπαλώματα ξέρουν, μπαλώματα θα κάνουν! Ετσι θα σέρνονται οι καταστάσεις μέχρι να εμφανιστούν νέα επεισόδια.

Ζούμε την αυταπάτη ενός ονείρου, που κανείς δεν πασχίζει (δεν θέλει;) να το κάνει πραγματικότητα!

Η Ελλάδα –που ποτέ δεν πεθαίνει –θα αγωνιά για τη ζωή της, μαδώντας τη μαργαρίτα και θα φαντασιώνεται επαναστατικές αλλαγές μέσω συνταγματικών αναθεωρήσεων και νέων εκλογικών νόμων, ώστε να γίνουν επικυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού διάφοροι Λεβέντηδες! Ωραία προοπτική! Και προοδευτική!

Εν τω μεταξύ οι έλληνες πολίτες συνηθίζουν σιγά σιγά σε έναν όλο και πιο υποβαθμισμένο τρόπο ζωής. «Ανεπαισθήτως», όπως λέει κι ο ποιητής, κλείνονται «από τον κόσμο έξω». Παρ’ όλα αυτά, μένει ακόμα η θάλασσα. Καλό καλοκαίρι.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός