«Εάν ο Τσίπρας επένδυε σε μια πλειοψηφία 200 εδρών στη Βουλή με τον εκλογικό νόμο, θα υποστεί μια δεινή ήττα, αριθμητική και πολιτική» σχολίαζε χθες το βράδυ στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προεξοφλώντας ότι η μάχη για τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία θα επαναβεβαιώσει και τη συνοχή του αντιπολιτευτικού ευρωπαϊκού μετώπου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΝΔ ετοιμάζεται για σφυροκόπημα της κυβέρνησης στη Βουλή, που θα είναι τελικώς πολυκομματικό, αφού η κατηγορηματική άρνηση της Φώφης Γεννηματά να προσφέρει στήριξη στις επιλογές Τσίπρα όχι μόνον αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για υπερψήφιση του νέου νόμου με πλειοψηφία 2/3, αλλά θα οδηγήσει εκ νέου σε απομόνωση τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι στόχος του Πρωθυπουργού με την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας δεν ήταν μόνον να φράξει τον κυβερνητικό δρόμο της ΝΔ και να διαχειριστεί με νέους όρους την ήττα του στις προσεχείς εκλογές, αλλά και να προκαλέσει βαθύ ρήγμα στο ευρωπαϊκό μέτωπο, δημιουργώντας παράλληλα μια επίπλαστη εικόνα για το εύρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η διαφοροποίηση του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με επιχείρημα την πάγια θέση του υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής που προσκρούει στη διατήρηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή (3%), καθώς και η αντίθεση του Ποταμιού που προτείνει κατανομή ενός εκλογικού μπόνους ανάλογα με το ποσοστό στο οποίο θα κινηθεί το πρώτο κόμμα, είχαν σχεδόν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτευχθεί ο στόχος των 200 βουλευτών. Η χθεσινή παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο, εξανέμισε κάθε ελπίδα της κυβέρνησης, ενώ προαναγγέλλει και τη σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή από πολλά μέτωπα.

«ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΛΑΤΗ». «Αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν ψηφίζουμε, σε τακτικισμούς δεν βάζουμε πλάτη» διεμήνυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (στον Σκάι), αλλά στη ΝΔ δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη διασύνδεση της στάσης της με το ενδεχόμενο ο νέος εκλογικός νόμος να εγκαθιδρύσει ένα σκηνικό ακυβερνησίας στη χώρα. «Θέλουμε κυβερνησιμότητα, σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά –και στη Συγγρού θεωρούν ότι πρόκειται για προαναγγελία και για την επόμενη ημέρα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν στο αντικυβερνητικό μέτωπο να παραμείνει και η Ενωση Κεντρώων, παρά τις αμφίσημες δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη –με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ο εκλογικός νόμος να περάσει μόνον με τη χρυσαυγίτικη στήριξη.

Η θέση της Φώφης Γεννηματά, πάντως, μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προβάλλει την απλή αναλογική με διατήρηση του ορίου του 3% ως θέση της Συμπαράταξης. Η τελική θέση Θεοχαρόπουλου αναμένεται να κριθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ.