Ο Μέγας Ναπολέων καθυστέρησε να επιτεθεί περιμένοντας να στεγνώσει η λάσπη στο Βατερλώ, αλλά τελικά τον πρόφτασε η Ιστορία. Ο Δαρείος δημιούργησε κενό στην αριστερή πλευρά των στρατευμάτων του στα Γαυγάμηλα επιτρέποντας στον Μέγα Αλέξανδρο να καταλάβει την αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών.

Ολες οι μεγάλες μάχες κρίνονται από μικρές λεπτομέρειες. Οπως συνέβη με την επική μάχη της Ιταλίας με τη Γερμανία κατά την οποία χρειάστηκε να εκτελεστούν 18 πέναλτι για να κάμψουν τα Πάντσερ την αντίσταση της Σκουάντρα Ατζούρα, πρώτη φορά στην ιστορία τους σε επίσημο παιχνίδι.

Μια κατάρα που βάραινε το γερμανικό ποδόσφαιρο για 54 χρόνια και αποτελούσε φόβητρο των Παγκόσμιων Πρωταθλητών έσπασε και μαζί έσπασαν καρδιές.

ΛΑΘΗ. Μία λάθος απόφαση του Αντόνιο Κόντε, η αβελτηρία του Ιταλού Πελέ και ο εγωισμός του Μάνουελ Νόιερ οδήγησαν στο Βατερλώ της ιταλικής ομάδας.

Ο Κόντε έριξε στο παιχνίδι τον Ζάζα στα τελευταία δευτερόλεπτα, με αποκλειστικό σκοπό να εκτελέσει πέναλτι. Οταν έστησε την μπάλα έτρεμαν τα πόδια του και χοροπηδούσε. Φυσικά αστόχησε.

Ο Πελέ, κρανίο κενό φορτίου, υπέδειξε στον Νόιερ πως θα εκτελέσει πέναλτι α λα Πανένκα. Γέλασαν και οι πέτρες όταν έστειλε την μπάλα στον ουρανό.

«Μερικά από αυτά τα πέναλτι είναι τα χειρότερα που έχω δει. Και όσα προηγήθηκαν δεν κατάλαβα τι σήμαιναν» δήλωσε ο άλλοτε αρχηγός της Αγγλίας Αλαν Σίρερ. Ο Τιερί Ανρί είπε τα χειρότερα για τον Πελέ, για την αλαζονεία που επέδειξε απέναντι στον καλύτερο τερματοφύλακα στον κόσμο.

ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Οι Ιταλοί έκλαψαν, κυρίως ο έμπειρος αρχηγός Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ίσως για τη βλακεία των συμπαικτών του, ίσως γιατί ξέρει πως δεν πρόκειται να παρουσιαστεί παρόμοια ευκαιρία για να νικήσουν τα Πάντσερ σε διαδικασία πέναλτι, ίσως γιατί η μπάλα πέρασε κάτω από το σώμα του στο τελευταίο γερμανικό πέναλτι του Εκτορ.

«Ο καθένας έχει τους λόγους του να κλάψει. Τα δάκρυα ήταν για την απογοήτευσή μου. Είναι κρίμα. Είναι σπάνιο για μια ομάδα να αστοχεί σε τρία πέναλτι και αυτό να μην αρκεί για να κερδίσει το παιχνίδι. Είναι όμως μέρος του παιχνιδιού και πρέπει να το αποδεχθούμε» δικαιολόγησε τα δάκρυά του. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως στόχος του είναι να συνεχίσει να αγωνίζεται ακόμα δύο χρόνια, μέχρι το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.

Σε διάστημα δέκα λεπτών οι Γερμανοί αστόχησαν σε περισσότερα πέναλτι (τρία) από όσα σε όλη την ιστορία τους (δύο). Ο τελευταίος γερμανός που είχε αστοχήσει ήταν ο Ούλι Στίλικε στον ημιτελικό του Μουντιάλ του ’82 εναντίον της Γαλλίας, ενώ η μοναδική φορά που έχουν ηττηθεί από τα 11 μέτρα είναι ο τελικός του Euro 1976 από την Τσεχοσλοβακία. Τότε είχε αστοχήσει ο Ούλι Χένες.

ΟΙ ΑΣΤΟΧΟΙ. Ο Τόμας Μίλερ που δεν έχει σκοράρει στην καριέρα του σε Euro έγινε ο πρώτος Γερμανός ύστερα από 44 χρόνια που αστοχεί σε πέναλτι και τον ακολούθησαν ο Οζίλ και ο Σβαϊνστάιγκερ.

Στην κανονική διάρκεια το ματς έληξε ισόπαλο 1-1 και τα γκολ πέτυχαν ο Οζίλ και ο Μπονούτσι με πέναλτι. Ο τελευταίος κλήθηκε ξανά να εκτελέσει σουτ από τα 11 μέτρα.

«Δεν ήθελα να αφήσω τον Μπονούτσι να σκοράρει δύο φορές, γι’ αυτό ήμουν αποφασισμένος να σταματήσω το σουτ» εξομολογήθηκε ο Νόιερ, εξηγώντας το κίνητρό του στην απόκρουση που έκανε στο σουτ του ιταλού αμυντικού.

Ο Μπονούτσι έκλαιγε σαν μικρό παιδί μπροστά στην κάμερα της RAI. «Είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτής της σπουδαίας ομάδας» ήταν κάποιες από τις λέξεις που βγήκαν με δυσκολία από τα χείλη του.