«Ο άσωτος υιός της Πορτογαλίας» αλλά και «Το χρυσό παιδί» ήταν δύο χαρακτηριστικοί τίτλοι των πορτογαλικών ΜΜΕ για τον Ρενάτο Σάντσες, πρωταγωνιστή του προημιτελικού με την Πολωνία.

Ο Ρενάτο Σάντσες ισοφάρισε το γκολ του Λεβαντόφσκι, σκόραρε και στη διαδικασία των πέναλτι, οι Γερμανοί της Μπάγερν έχουν κάθε λόγο να χαίρονται καθώς έδωσαν 35 εκατ. ευρώ στην Μπενφίκα για να τον φέρουν στο Μόναχο, ωστόσο αυτή η υπόθεση έχει και κάποια ερωτηματικά.

Ο Ρενάτο Σάντσες έσπασε το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς έγινε ο νεότερος σε ηλικία σκόρερ σε τελική φάση του Euro. Ομως είναι πράγματι 18 ετών;

Γεννήθηκε στην Αμαδόρα, ένα μικρό προάστιο της Λισαβόνας, στις 18 Αυγούστου 1997, αλλά αυτή η ημερομηνία έχει αμφισβητηθεί από πολλούς, κυρίως από τη μεγάλη αντίπαλο της Μπενφίκα, τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Μάλιστα απειλήθηκαν και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για αυτό το θέμα, ενώ ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ, Μπρούνο ντε Καρβάλιο, κάλεσε το μαιευτήριο στην Αμαδόρα να δώσει την πραγματική του ηλικία.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Κάρλος Σεβερίνο, τηλεοπτικός σχολιαστής αλλά και πρώην υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στη Σπόρτινγκ, εξέφρασε την άποψη πως η μυϊκή ανάπτυξη του Σάντσες είναι μεγαλύτερη για την ηλικία του: «Θα πρέπει να παίρνει πολλές βιταμίνες» είπε.

Η εφημερίδα «Jornal de Noticias» ερεύνησε το θέμα και τα δικαιολογητικά που βρήκε επιβεβαίωναν ότι ο Σάντσες γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1997, η καταχώριση της γέννησης όμως έγινε στις 22 Αυγούστου 2002. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο μικρός δεν ήταν ακόμα πέντε μηνών όταν ο πατέρας του (με καταγωγή από το νησιωτικό κράτος Σάο Τομέ και Πρίνσιπε) μετανάστευσε στη Γαλλία, εγκαταλείποντας τη μητέρα (με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι). Ο πατέρας του επέστρεψε πέντε χρόνια αργότερα στην Πορτογαλία για να καταχωρίσει τη γέννηση του γιου του. Αυτό είναι που δημιουργεί αμφιβολίες για την πραγματική ηλικία του Σάντσες, ο οποίος μεγάλωσε στη Μουσγκουέιρα, μία περιοχή στη Βόρεια Λισαβόνα και άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία οκτώ ετών στις ακαδημίες μιας τοπικής ομάδας. Εναν χρόνο αργότερα η Αγκουίας ντα Μουσγκουέιρα τον παραχώρησε στις ακαδημίες της Μπενφίκα με αντάλλαγμα –όταν ο Σάντσες γίνει επαγγελματίας –750 ευρώ και 25 μπάλες. Κι όμως, η ομάδα ακόμα περιμένει τα χρήματα και τις μπάλες, παρότι η Μπενφίκα ετοιμάζεται να βάλει στο ταμείο της 35 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση του Σάντσες στην Μπάγερν.

«Ο Ρενάτο ήταν ένα παιδί που είχε μάθει ποδόσφαιρο στον δρόμο» λέει ο Ρενάτο Παΐβα, ένας από τους προπονητές του στην ακαδημία της Μπενφίκα. «Στην αρχή δεν ήταν ιδιαίτερα υπάκουος. Είχε μεγαλώσει σε μία γειτονία όπου δεν υπήρχαν κανόνες, έπρεπε όμως να καταλάβει ότι πλέον ήταν σε έναν χώρο όπου οι κανόνες ήταν απαραίτητοι».