Toν στόχο της μείωσης του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 15% έθεσε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Οσμπορν, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα, καθώς αυτή προετοιμάζεται να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Οσμπορν, ο οποίος συμμετείχε στην καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε σε συνέντευξή του στους χθεσινούς «Financial Times» ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τώρα θέλει να περιορίσει την οικονομική του επίπτωση.

Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων στη Βρετανία είναι σήμερα 20% και έχει προγραμματισθεί να μειωθεί στο 19% τον ερχόμενο Απρίλιο (31 Μαρτίου τελειώνει το φορολογικό έτος) και στο 17% το 2020.

Η προγραμματιζόμενη περαιτέρω μείωση δείχνει τους κινδύνους με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα μετά την ιστορική απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Από το δημοψήφισμα και μετά, η ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε κατά 11%, ενώ άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχηματίζουν ουρά για να αποσπάσουν επιχειρήσεις από το Σίτι του Λονδίνου. Η εταιρεία αξιολογήσεων Standard & Poor’s ανακοίνωσε χθες ότι η Βρετανία μετά βίας θα αποφύγει μια ύφεση εξαιτίας του Brexit.

Για το ίδιο θέμα ο Οσμπορν είπε στη συνέντευξή του ότι επιμένει στις προειδοποιήσεις του για τις πιθανές επιπτώσεις ενός Brexit «περιλαμβανομένης μιας ύφεσης». Σύμφωνα με τον Ερικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγο της UniCredit Bank AG, δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση υπαναχώρησης από το Brexit. «Αυτό σημαίνει», λέει, «ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα και ενδεχομένως σε βαθιά ύφεση».

Αφότου ανέλαβε, το 2010 ο Οσμπορν μείωσε τον συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% όπου βρισκόταν. Κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο ήταν 45 δισ. στερλίνες, το 7% των συνολικών εσόδων. Με την πρόταση του Οσμπορν, ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου θα πλησιάσει τον αντίστοιχο ιρλανδικό, 12,5%. Κάτι που θα ενοχλήσει τη Γερμανία και άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι στο G20 ο μέσος συντελεστής είναι 28,7%, σύμφωνα με το Κέντρο Φορολόγησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αντιδρώντας στην πρόταση, ο εκπρόσωπος Τύπου για τα οικονομικά του Εργατικού Κόμματος είπε ότι μια τέτοια μείωση «σημαίνει ότι το βάρος θα μεταφερθεί σε άλλους και βασικά στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα».

© Bloomberg News