Μακραίνει η λίστα των εκκρεμοτήτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας: ελλείψει των απαραίτητων αντιδραστηρίων έχει αναβληθεί μέχρι νεωτέρας μια σειρά από σημαντικούς ελέγχους για τη δημόσια υγεία, με τους επιστήμονες του Κέντρου να ζητούν την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.
Τα χρέη του Εργαστηρίου προς τους προμηθευτές, τα οποία σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις αγγίζουν τα 100.000 ευρώ, έχουν οδηγήσει τις εταιρείες να βάλουν οριστικό τέλος στην τροφοδοσία επί πιστώσει. Η οικονομική κατάσταση, ωστόσο, έχει γίνει ακόμη πιο ασφυκτική καθώς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπό την ομπρέλα του οποίου λειτουργεί το Εργαστήριο, υπάγεται πλέον σε σφιχτό έλεγχο σε ό,τι αφορά τα κονδύλια για τις προμήθειες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευελιξία ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Είναι ενδεικτικό ότι δύο νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή νοσηλευτικής φροντίδας βάσει της πληρότητάς τους –το Αττικόν και το παιδιατρικό νοσοκομείο Αγία Σοφία -, αιτούνται ελέγχου για πιθανή ανίχνευση του βακτηριδίου λεγιονέλα, που ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων.
Οπως σημειώνουν οι ειδικοί στα «ΝΕΑ», η λεγιονέλα ανευρίσκεται στις φυσικές πηγές νερού όπως λίμνες και ποτάμια, αλλά και σε τεχνητές εγκαταστάσεις νερού όπως οι πύργοι ψύξεως, τα συστήματα κλιματισμού, οι εγκαταστάσεις κρύου και ζεστού νερού (βρύσες και ντους) και οι δεξαμενές αποθήκευσης νερού.
ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Γι’ αυτό και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις όπως είναι τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία πρέπει να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο, τόσο για προληπτικό όσο και για κατασταλτικό σκοπό, δεδομένου ότι η νόσος των λεγεωναρίων είναι μια απειλητική ασθένεια.
Παρά ταύτα και παρότι ήδη δύο νοσοκομεία ζητούν να υποβληθούν στον συγκεκριμένο έλεγχο, η απάντηση που έχουν λάβει από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
«Για το συμφέρον της δημόσιας υγείας πρέπει απαραίτητα και άμεσα να ξεκαθαριστεί η μεθοδολογία προμηθειών για το Εργαστήριο. Είναι αναγκαίο να εξοφληθούν τα παλαιά χρέη και να οριστεί ο τρόπος που θα γίνονται εφεξής οι παραγγελίες» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Οπως, ωστόσο, προειδοποιούν οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εκλείψουν τα απαραίτητα αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα για μια σειρά μικροβιολογικών ελέγχων που έχουν ως στόχο να βάλουν φρένο σε επιδημιολογικά περιστατικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ετήσιο κόστος του Εργαστηρίου για την αγορά αντιδραστηρίων και λοιπών αναλωσίμων καθώς επίσης και για τις απαραίτητες συντηρήσεις των εργαστηρίων δεν ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, ποσό που, όπως επισημαίνουν, αναλογεί στο κόστος του μικροβιολογικού εργαστηρίου ενός μικρού νοσοκομείου.