Εκτός της επίσημης αποστολής των επιχειρηματιών που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Κίνα, βρέθηκε στο παρά πέντε ο διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού τμήματος της COSCO Αγγελος Καρακώστας.

Μαθαίνω ότι ο Καρακώστας ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή στη λίστα με τους επιχειρηματίες, όμως την Παρασκευή, δηλαδή λίγες μόνο ώρες πριν από την αναχώρηση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα για Πεκίνο, ο διευθύνων σύμβουλος ειδοποιήθηκε αρμοδίως ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει το ταξίδι του Πρωθυπουργού.

Μάλιστα, το όνομα Καρακώστας έχει σβηστεί καταλλήλως από τον κατάλογο της Enterprise Greece που συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης τον κατάλογο των επιχειρηματιών, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι.

Τώρα, αν ψάχνετε τον λόγο για τον αποκλεισμό Καρακώστα, αυτός είναι προφανής. Το Μαξίμου θεωρεί ότι ο εν λόγω διευθύνων σύμβουλος προκάλεσε την εμπλοκή στη συμφωνία με τον κινεζικό κολοσσό στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας όχι στην κυβέρνηση ή στο ΤΑΙΠΕΔ, με τους οποίους είχε κλείσει η συμφωνία, αλλά στη Βουλή, κάτι που αποδίδει σε σκοπιμότητα.

Πάντως, προτού ληφθεί η απόφαση για τη μη συμμετοχή Καρακώστα στο ταξίδι στην Κίνα, το Μαξίμου μάλλον αισθανόταν ασφάλεια για τις σχέσεις του με τον κινεζικό κολοσσό. Καθώς, όπως πληροφορούμαι, ο Τσίπρας είχε συνομιλήσει σε σχέση με το θέμα της συμφωνίας και με τον κινέζο πρεσβευτή στην Αθήνα και με τον πρόεδρο της COSCO, με τον οποίο θα συναντηθεί την Τετάρτη στη Σαγκάη.

Για την ιστορία, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας ακολουθεί τον Πρωθυπουργό στην αποστολή της Κίνας.

Νέες αλλαγές στη συμφωνία ζητά ο Τσακαλώτος

Σε εντατική επιστολογραφία με τους θεσμούς επιδίδεται –όπως φαίνεται –ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τώρα που δεν έχει φυσική επαφή μαζί τους σε καθημερινή βάση.

Ετσι, την περασμένη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε το Mega, έστειλε γράμμα διαμαρτυρόμενος για τη στάση των τεχνικών κλιμακίων που εγείρουν, όπως υποστηρίζει, παράλογες απαιτήσεις, υπονομεύοντας έτσι τη διαπραγμάτευση.

Μαθαίνω όμως ότι ο υπουργός Οικονομικών έστειλε και δεύτερο γράμμα, το οποίο συνυπογράφει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ζητώντας να τροποποιηθεί ο νόμος που καθορίζει τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών. Πρόκειται για νόμο η λογική του οποίου έχει μεν αμφισβητηθεί από πολλές πλευρές, πλην όμως υπηρετεί συγκεκριμένες επιλογές των δανειστών και επιπλέον έχει ψηφιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ετσι, κάτι μου λέει ότι ιδίως στο παρά πέντε της αξιολόγησης (κανονικά θα έπρεπε να έχει τελειώσει στο τέλος Ιουνίου) οι ξένοι δύσκολα θα δεχθούν να αλλάξουν τα κριτήρια.