Για να μιλήσουμε με όρους Euro αντί για όρους Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως μάλλον κάνει και ο ίδιος, να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα επιχειρεί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ύστερα από τις εξηγήσεις που ζητεί ο κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ.

Σε αυστηρούς τόνους, ο αρμόδιος επίτροπος εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επιχειρείται η χειραγώγηση της Ανεξάρτητης Αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα και, παράλληλα, επιχειρείται η συγκέντρωση εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών, αντί των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα. Στη σχετική επιστολή του που αποτελεί το τελευταίο στάδιο της αλληλογραφίας που έχει ανταλλάξει με τον Παππά, ο γερμανός επίτροπος αναφέρει ακόμη ότι με τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στην Digea, κατατείνοντας ουσιαστικά στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Μετέωρος ο διαγωνισμός

Το περιεχόμενο της προειδοποιητικής επιστολής του κοινοτικού επιτρόπου καθιστά μετέωρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (παραμονές μάλιστα της λήξης της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στη δημοπρασία), καθώς υπάρχει σειρά παραβιάσεων σχετικά με το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Κατά τον υπουργό Επικρατείας, ωστόσο, η επιστολή Ετινγκερ έχει να κάνει μόνον με το ψηφιακό φάσμα και δεν σχετίζεται με τον διαγωνισμό αδειοδότησης των καναλιών.

Συνδυάζοντας την απάντησή του με ακόμη μία επίθεση στα ΜΜΕ ο Παππάς υποστηρίζει ότι η Κομισιόν «ουδέποτε ζήτησε να παρασχεθούν εξηγήσεις ή αποσαφηνίσεις για τα άρθρα του νόμου που αφορούν την αδειοδότηση» και καταλήγει ότι «οι απόπνεες προσπάθειες του παλαιού μιντιακού κατεστημένου να την εμποδίσουν καθίστανται μάταιες».

Είναι ένα ερώτημα, βέβαια, γιατί ο υπουργός Επικρατείας δεν φρόντισε να δημοσιοποιήσει την επιστολή Εντιγκερ εφόσον δεν εκθέτει τον ίδιο και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, όπως έχει κάνει με άλλες αποφάσεις που θεωρούσε ότι τον διευκόλυναν. Σε κάθε περίπτωση, οι σκληρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με φόντο τις ενστάσεις της Κομισιόν αλλά και την απάντηση Παππά ήταν μάλλον αναμενόμενες. Η απάντηση που έσπευσε να εκδώσει ο Νίκος Παππάς είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται. «Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Αμφότεροι χαρακτηρίζουν τον Παππά «υπουργό προπαγάνδας», προφανώς με τη βεβαιότητα ότι αυτός ο τίτλος θα του μείνει.