Οι Ιρακινοί αποτίουν φόρο τιμής στους πάνω από 200 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή στην εμπορική συνοικία Καράντα της Βαγδάτης σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), καταγγέλλοντας ταυτόχρονα για άλλη μια φορά την ανικανότητα της κυβέρνησης της χώρας να τους προστατεύσει.
Η επίθεση ήταν μια από τις πιο πολυαίμακτες που έχει βιώσει το Ιράκ, στο οποίο εδώ και χρόνια είναι συχνές οι επιθέσεις με στόχο αμάχους σε πολυσύχναστες περιοχές, όπως εμπορικά κέντρα, αγορές ή τεμένη.
Πάνω από 24 ώρες μετά την επίθεση, οι Ιρακινοί εξέφραζαν την οργή τους στους δρόμους της Βαγδάτης για την ανικανότητα των πολιτικών να τους προστατεύσουν, μολονότι οι κυβερνητικές δυνάμεις καταγράφουν το τελευταίο διάστημα νίκες έναντι της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι μια αποτυχία», είπε μια γυναίκα που ανέφερε πως ονομάζεται Ουμ Αλάα και το διαμέρισμά της καταστράφηκε από την έκρηξη.
«Οι τακτικές (του ΙΚ) εξελίσσονται. Γιατί η κυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια στρατηγική;» ήταν το ερώτημα ενός άνδρα που αναφέρθηκε επίσης στα «ηλίθια σημεία ελέγχου» όπου χρησιμοποιούνται ψεύτικοι ανιχνευτές εκρηκτικών.
Στην πρώτη γραμμή των φραστικών πυρών είναι ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος πήγε στον τόπο της τραγωδίας, όπου υποσχέθηκε να «τιμωρήσει» τους υπεύθυνους και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Δήλωσε ότι καταλαβαίνει γιατί οι πολίτες είναι τόσο οργισμένοι και ανακοίνωσε ότι τροποποιούνται τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται, κυρίως ότι θα αποσυρθούν οι συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών η αποτελεσματικότητα των οποίων αμφισβητείται.
Οι ψεύτικοι ανιχνευτές βομβών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν βασιστεί σε φτηνές συσκευές για να βρίσκει κανείς μπάλες του γκολφ, πουλήθηκαν κατά μεγάλους αριθμούς στις ιρακινές αρχές από απατεώνες, υπενθυμίζει το BBC.
Ένας βρετανός επιχειρηματίας, ο Σάμιουελ Τρι, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών, είχε πουλήσει πάνω από 6.000 τέτοιες συσκευές στις αρχές του Ιράκ έναντι 30.000 λιρών (σχεδόν 36.000 ευρώ) έκαστη.
Η Βρετανία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές των συσκευών αυτών το 2010, ενώ πέραν του Τρι, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης και σε άλλους απατεώνες. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις πως οι συσκευές αυτές είναι άχρηστες, οι ιρακινές αρχές δεν είχαν σταματήσει να τις χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.