«Πώς θα γίνεται η πρόσβαση στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού;» ακούστηκε να ρωτά χθες ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης, στη διάρκεια της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΣΕΕΔ) με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Αποδέκτης της ερώτησης για ένα «αγκάθι» (που πάντως αφορά το ελληνικό Δημόσιο) ήταν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος έδωσε μια σχετικώς αόριστη απάντηση: «Για να απαντήσω ευγενικά, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι: Πληροφορίες στον ΟΑΣΑ και την Αττικό Μετρό». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο καθώς και οι Δήμοι Γλυφάδας, Φαλήρου, Μοσχάτου, Ταύρου αναζητούν με κυκλοφοριακές μελέτες σημεία για στάσεις λεωφορείων και μέσων σταθερής τροχιάς ώστε να εξυπηρετούν την είσοδο των επισκεπτών στο ΚΠΙΣΝ. Οι εκπρόσωποι της ΑΕ του ΚΠΙΣΝ εξήγησαν, από την πλευρά τους, ότι η δημιουργία στάσεων από τον ΟΑΣΑ θα είναι άμεση, ενώ η πρόσβαση αυτή την περίοδο –για τους χώρους του Πάρκου που είναι ανοιχτοί στο κοινό –πραγματοποιείται δωρεάν με μικρά ιδιωτικά λεωφορεία (shuttle bus) που ξεκινούν από τον σταθμό Συγγρού – Φιξ και καταλήγουν στην οδό Ευριπίδου (αρχή Εσπλανάδας) και αντίστροφα.

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Κατά τ’ άλλα, ο Ζουμπουλάκης πληροφόρησε τους συμμετέχοντες της χθεσινής συνάντησης ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Νίκος Παντής τον ενημέρωσε πως η Εθνική Βιβλιοθήκη «με παρέμβαση του Πρωθυπουργού λαμβάνει έκτακτη ενίσχυση για το 2017 το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ για τους σκοπούς της μεταστέγασής της». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου, αξιολόγησης, πιστοποίησης και μεταβίβασής του στο Δημόσιο, οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης υπολογίζουν ότι τον Απρίλιο του 2017 θα ξεκινήσει να λειτουργεί τους νέους χώρους της. Ο διευθυντής της, εξάλλου, Φίλιππος Τσιμπόγλου επεσήμανε ότι για τη στελέχωση του προσωπικού προχωρούν οι αποσπάσεις από το υπουργείο Παιδείας για το 2016-2017. «Θα χρειαστούν περίπου 180 άτομα για να λειτουργήσει η Βιβλιοθήκη. Οχι μόνο 108 όπως έχει προβλέψει το υπουργείο. Χρειαζόμαστε νέες ειδικότητες και ζητούμε να γίνει ενίσχυση με άλλα 40 άτομα τα οποία είτε μέσω ΑΣΕΠ είτε από μετάταξη μπορούμε να αποκτήσουμε στο δυναμικό μας».

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. Εκτακτη επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ λαμβάνει όμως και η Εθνική Λυρική Σκηνή, από την πλευρά της οποίας, ωστόσο, προσημειώνονται ορισμένες ενστάσεις. Η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Σοφία Δημητρακοπούλου ανακοίνωσε ότι η επιχορήγηση θα αυξηθεί από 10 εκατ. ευρώ το 2016 σε 12,5 για το 2017.Η Λυρική σημειώνει πως λόγω της πρόσφατης αύξησης του ετήσιου λειτουργικού κόστους που οφείλει να καταβάλει στο ΚΠΙΣΝ –από 3,7 στα 5,6 εκατ. ευρώ –προκύπτει πλέον μεγάλο κενό στη χρηματοδότησή της. Κι αυτό επειδή το επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει καταθέσει στο ΥΠΠΟ προέβλεπε ετήσια επιχορήγηση 14,5 εκατ. ευρώ με λειτουργικό κόστος προς το ΚΠΙΣΝ 3,7 εκατ. ευρώ. Τώρα που το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε στα 5,6 εκατ. ευρώ, η ετήσια επιχορήγηση που χρειάζεται είναι 16,4 εκατ. ευρώ. Συμπερασματικά, χρειάζεται ακόμη 3,9 εκατ. ευρώ.Ενα ακόμη «αγκάθι», τέλος, αφορά τη νομική ρύθμιση που απαιτείται από το υπουργείο Υποδομών ώστε να προχωρήσει η κατασκευή για τα εργαστήρια σκηνικών της Λυρικής στον Ελαιώνα.