Την πρώτη τους κοινή εμφάνιση έκαναν η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε προεκλογική εκδήλωση στην Βόρεια Καρολίνα.

Η Χίλαρι Κλίντον έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου των ΗΠΑ, λέγοντας ότι έσωσε την οικονομία και ότι αποτελεί ενσάρκωση της ηγεσίας.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να χτίσει πάνω σε όσα έφτιαξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας από το Σάρλοτ της Β. Καρολίνα η Κλίντον έστρεψε τα πυρά της και κατά του Τραμπ που έχει αμφισβητήσει τον τόπο γέννησης του Ομπάμα. Η αμερικανίδα πολιτικός ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν ξέχασε ποτέ από πού κατάγεται. «Ντόναλντ, εάν τουιτάρεις, (κατάγεται) από τη Χαβάη».

«Η Χίλαρι με έχει ξεσηκώσει»

Παίρνοντας τον λόγο, ο αμερικανός πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων: «Πιστεύω στην Χίλαρι Κλίντον».

«Είμαι εδώ επειδή πιστεύω στην Χίλαρι Κλίντον και θέλω να βοηθήσετε να εκλεγεί νέα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαι εδώ» τόνισε, σημειώνοντας ότι η πίστη του στην πρώην υπουργό Εξωτερικών πάντα ανταμειβόταν.

«Εχω ξεσηκωθεί» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Η Χίλαρι με έχει ξεσηκώσει».

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θαύμαζε την Χίλαρι Κλίντον από τότε που οι δυο τους βρέθηκαν αντιμέτωποι για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2008.

Και πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά υποψήφιος τόσο προετοιμασμένος για το ρόλο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών όσο η Κλίντον.

«Ξεπλήρωσε» την υποχρέωση του 2008

Ο Ομπάμα «ξεπλήρωσε» την υποχρέωση που είχε στην Κλίντον, η οποία τον υποστήριξε στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε άνετος και σαρκαστικός απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κοροϊδεύοντας τον ισχυρισμό του ότι θα «κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά», ανταπαντώντας: «Η Αμερική είναι όντως σπουδαία».

Προσπάθησε επίσης να αντιπαραθέσει την εμπειρία της Κλίντον για να αναλάβει τον Λευκό Οίκο και το πάθος της να υποστηρίξει τις εργαζόμενες οικογένειες με τα προσόντα του Τραμπ, νεόφυτου στην πολιτική, τον οποίο ο Ομπάμα ανέφερε μερικές φορές ως «ο άλλος τύπος»: «Ολοι ξέρουν να στείλουν ένα tweet, αλλά κανένας δεν ξέρει πραγματικά τι χρειάζεται για να κάνεις αυτήν τη δουλειά, μέχρι να κάτσεις στο γραφείο», είπε, αναφερόμενος στην αδυναμία του πλούσιου νεοϋορκέζου επιχειρηματία για τον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.

Η εμφάνιση του Ομπάμα με την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ κλείνει έναν κύκλο σε μια σχέση που ξεκίνησε με συνεργασία όταν ήταν και οι δύο συνάδελφοι στην Γερουσία, έγινε τεταμένη όταν και οι δύο διεκδικούσαν το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2008, και οικοδομήθηκε σε στενότερη συνεργασία όταν η Κλίντον υπηρέτησε στο υπουργικό συμβούλιο του Ομπάμα κατά την πρώτη θητεία του.

Ο Ομπάμα έχει εστιάσει στο θέμα του σθένους του χαρακτήρα της, με την ελπίδα ότι η συνεχής αναφορά σ’ αυτό θα ανεβάσει το επίπεδο υποστήριξής της μεταξύ των ψηφοφόρων που την θεωρούν αναξιόπιστη, μια αδυναμία που ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί.

Χρειάζεται τον Ομπάμα

Η Κλίντον χρειάζεται τον Ομπάμα για να προσελκύσει νέους και αριστερά διακείμενους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Σάντερς και οι οποίοι αποτέλεσαν μεγάλο κομμάτι της συμμαχίας ψηφοφόρων που υποστήριξαν τον Ομπάμα το 2008 και ξανά το 2012.

Η Κλίντον και ο Ομπάμα ταξίδεψαν στην Βόρεια Καρολίνα με το προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One), πράγμα το οποίο ο Τραμπ χαρακτήρισε ως βάρος στους φορολογούμενους. Εκπρόσωπος της Κλίντον δήλωσε ότι η καμπάνια της θα καλύψει το ποσό που της αναλογεί στα έξοδα του ταξιδιού.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα συζητήσει με τη Χίλαρι Κλίντον το θέμα της έρευνας του FBI σχετικά με την χρήση ιδιωτικού εξυπηρετητή για την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενόσω εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος εξαρχής πίστευε ότι είναι σημαντικό για το υπουργείο Δικαιοσύνης να διεξαγάγει τη δική του έρευνα ανεξάρτητα από οποιασδήποτε μορφής αντιληπτή επιρροή από τον Λευκό Οίκο ή οποιοδήποτε άλλο φορέα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Τζος Ερνεστ.