«Η σημερινή μας αποστολή έχει τίτλο “Η εικόνα ενός πρωταγωνιστή”. Θα μιλήσουμε λοιπόν για τους πρωταγωνιστές των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εσείς έχετε διαβάσει κάποιον ντετέκτιβ;» ρωτάει η βιβλιοθηκονόμος. Τα δέκα παιδιά που είναι καθισμένα γύρω της αφού σκέφτονται για λίγα δευτερόλεπτα, αρχίζουν ξαφνικά να πετούν ασταμάτητα ονόματα, επιστρατεύοντας διάσημους επιθεωρητές που τους έχουν γοητεύσει με τις περιπέτειές τους. «Κλουζ», «Τζερόνιμο Στίλτον», «Πέντε φίλοι», «Σέρλοκ Χολμς» λένε οι πιο διαβασμένοι της παρέας των «εξερευνητών του κόσμου», όπως ονομάζονται τα παιδιά που λαμβάνουν φέτος μέρος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

3.200 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Στις 125 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα που απαρτίζουν το Δίκτυο των Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου διοργανώνονται 3.200 εκδηλώσεις για παιδιά με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης. Κάθε μέρα οι βιβλιοθήκες έχουν μια θεματική αποστολή εξερεύνησης, την οποία φέρουν εις πέρας με τη βοήθεια της κοινής βιβλιογραφίας και των δημιουργικών εργαστηρίων. Ωστόσο, ο υπεύθυνος βιβλιοθηκονόμος είναι αυτός που επιλέγει το μέσο. «Η Ειρήνη Βοκοτοπούλου που ουσιαστικά είναι το μυαλό της καλοκαιρινής εκστρατείας μάς έδωσε τους τίτλους, τι εργαστήρια μπορεί να κάνει ο καθένας έχοντας πάντα ως βασικό θέμα την ανατροπή. Από κει και πέρα, το στήσιμο είναι καθαρά ζήτημα του βιβλιοθηκονόμου» λέει η Αγγελική Φουρνάρη, που σχεδιάζει τις εκδηλώσεις στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης – Ψυχικού.

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη εντάχθηκε πέρυσι Ιούνιο στο δίκτυο των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας Future Library και για δεύτερο καλοκαίρι προγραμμάτισε τις εκδηλώσεις ύστερα από απαίτηση των χρηστών της. «Οι γονείς ζητούσαν το καλοκαίρι δράσεις για τα παιδιά τους και η βιβλιοθήκη δεν είναι baby parking. Εδώ φέρνουν τα παιδιά και περνάνε καλά, μαθαίνουν, διαβάζουν, δεν είναι στο σπίτι μόνα με ένα λάπτοπ» τονίζει η Ελση Δημουλά, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και τοπική δημοτική σύμβουλος. Διοργανώνοντας παράλληλα και χειμερινά προγράμματα φιλαναγνωσίας για σχολεία και λέσχες παιδικής ανάγνωσης, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια σταθερή βάση παιδιών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της και τώρα το καλοκαίρι έχουν μετατραπεί σε «εξερευνητές του κόσμου».

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ. Στα παιχνίδια που ετοιμάζει καθημερινά η Αγγελική Φουρνάρη για 10 – 13 παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών που έρχονται εδώ όχι μόνο από τη Φιλοθέη και το Ψυχικό αλλά και από όμορους δήμους, τα καλεί να παρατηρήσουν, να συγκρίνουν, να καταγράψουν και να δημιουργήσουν στοιχεία σχετικά με την ημερήσια θεματική, αξιοποιώντας τα βιβλία που είναι στα ράφια αυτής της βιβλιοθήκης. Τώρα, που το παιχνίδι αφορά τους πρωταγωνιστές των αστυνομικών μυθιστορημάτων, οι λιλιπούτειοι βιβλιοφάγοι έχουν να ξεφυλλίσουν τα κατάλληλα έργα τα οποία η βιβλιοθηκονόμος στοιβάζει μπροστά τους.

Οι περιπέτειες του ντετέκτιβ Κλουζ, της Ρούμπι Ρέντφορντ, του Τζερόνιμο Στίλτον, του Αλφρεντ Χίτσκοκ και των τριών ντετέκτιβ, του Ρίκο και του Οσκαρ, εξάπτουν την φαντασία των παιδιών και τα κάνουν να γυρίζουν γρήγορα τη μία σελίδα του βιβλίου μετά την άλλη. Ακόμα κι αν το κείμενο είναι στα γαλλικά, όπως οι ιστορίες του Τεντέν που με επιμονή διάλεξε για σήμερα ο εξάχρονος Μανώλης. Προκειμένου να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που τους μοιράζει η Αγγελική Φουρνάρη, πρέπει πρώτα μέσα σε λίγα λεπτά να διαβάσουν τουλάχιστον τον πρόλογο του βιβλίου για να ανακαλύψουν το όνομα του ήρωα, το παρατσούκλι του, τον τόπο κατοικίας του, τον συγγραφέα και τις προτιμήσεις του. Οι πιο γρήγοροι, μόλις ξεπετάξουν τις απαντήσεις, στρέφονται με ζήλο στο τελευταίο κομμάτι του ερωτηματολογίου που τους καλεί να σκιτσάρουν το πρόσωπο του ντετέκτιβ. Παίρνουν μολύβια και το ρίχνουν στη ζωγραφική μέχρι όλοι να ολοκληρώσουν τη «δουλειά» τους.

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ. Η βιβλιοθηκονόμος περνάει από κάθε παιδί για να τσεκάρει τις απαντήσεις του και να του δώσει την κατάλληλη ώθηση και βοήθεια, αν έχει κολλήσει κάπου. Και μόλις όλη η ομάδα είναι έτοιμη, περνάει πια στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού: στην αποκρυπτογράφηση. Αφού χωρίζονται σε δύο ομάδες, πρέπει να γράψουν δύο λέξεις, χρησιμοποιώντας ωστόσο ειδικά σύμβολα από έναν πίνακα που τους μοιράζει η βιβλιοθηκονόμος. Σκοπός τους είναι να κάνουν τις λέξεις όσο πιο δύσκολες γίνεται ώστε η αντίπαλη ομάδα να μην καταφέρει να τις αποκρυπτογραφήσει. Κάπως έτσι νικητές αναδείχθηκαν τα παιδιά της ομάδας β’ με τη φράση «σαστισμένος συνοφρυωμένος» που βασάνισε την ομάδα α’ με το λιγότερο ευφάνταστο «βασιλικά λύτρα». Πάντως στο τέλος της ημέρας όλοι κατάφεραν να πάρουν τη σφραγίδα και το σχετικό μετάλλιο, αφού εδώ σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά η προσπάθεια.

INFO

Αναζητήστε τις εκδηλώσεις του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών έως και τις 15 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα http://network.nlg.gr/events/