Πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το θρίλερ με τη σύλληψη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που επέβαιναν σε στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε προχθές στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της καθώς οι συλληφθέντες αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο, ενώ σε διαδικτυακό του μήνυμα ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα».

Τη λύση στην «εξίσωση» σχετικά με το ζήτημα του πολιτικού ασύλου και του αιτήματος έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών θα δώσει η Αθήνα. Μάλιστα όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, προσθέτοντας πως λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ. Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης η οποία προχώρησε στη διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου –από «απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας» σε παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου.

«Η κατηγορία δεν έστεκε γιατί δεν ήρθαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σχολίασε η εκ των τριών συνηγόρων των τούρκων αξιωματικών Μένια Πολυχρόνη, ενώ η συνάδελφός της Βασιλική Μαρινάκη δήλωσε ότι οι πελάτες της υποστηρίζουν ότι δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα. Οι οκτώ στρατιωτικοί –τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο επιλοχίες –υπηρετούσαν στην αεροπορία του τουρκικού στρατού στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με όσα είπαν στους δικηγόρους τους, δέχθηκαν εντολές να παραλάβουν τραυματίες. Αρχικά επέβαιναν σε τρία ελικόπτερα, αλλά δέχθηκαν πυρά από άνδρες της Αστυνομίας και καθώς τα δύο ελικόπτερα υπέστησαν ζημιές επιβιβάσθηκαν στο τρίτο και ζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα. «Ηταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Από κάποια μηνύματα στο κινητό τους ενημερώθηκαν για όσα συνέβησαν» τονίζει η Βασιλική Μαρινάκη και προσθέτει ότι οι πελάτες της «έχουν αμφιβολίες για το αν θα δικαστούν δίκαια».

Οι οκτώ στρατιωτικοί που επέβαιναν στο Black Hawk εξέπεμψαν αρχικά σήμα κινδύνου πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Αμέσως σήμανε συναγερμός και δύο ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν το ελικόπτερο στο αεροδρόμιο όπου και προσγειώθηκε. Οι οκτώ στρατιωτικοί μετά την προσγείωση – παράδοσή τους ζήτησαν στα αγγλικά να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Εντός της εβδομάδας οι συλληφθέντες θα δώσουν συνέντευξη σε πρωτοβάθμια επιτροπή και στη συνέχεια σύμφωνα με τις προθέσεις τους αναμένεται να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα –προσφυγή σε δευτεροβάθμια επιτροπή και στη συνέχεια προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Αυτές οι διαδικασίες, σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να κρατήσουν ακόμα και 90 ημέρες, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης πιθανόν να επιταχυνθούν.