Τα κυβερνητικά όνειρα για την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα προσγείωσε στην κυνική πραγματικότητα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις. Μιλώντας χθες στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε το Ταμείο «συντελεστή ορατότητας» για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο. Ο Μοσκοβισί, παρότι υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και οι δείκτες είναι θετικοί, τόνισε ότι «αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για οπισθοχώρηση». Ωστόσο έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για μεγαλύτερη προσπάθεια και για την υλοποίηση, όπως είπε, «νέων μεταρρυθμίσεων». Στόχος, εξήγησε ο Μοσκοβισί, είναι μέσω των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα. «Τώρα είναι η εποχή των στρατηγικών επιλογών. Ολοι σας, κυβέρνηση, Βουλή, επιχειρηματίες, να προχωρήσετε ενωμένοι. Η ενότητα ενισχύει το κλίμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα αίσθηση προκάλεσε η προτροπή του προς τους έλληνες βουλευτές. Να ψηφίζετε, τους είπε, μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση και μετά να κάνετε τη θεωρία πράξεις. Λέτε από τον ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορήσουν ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά μας, όπως έκαναν παλαιότερα κατά του Σόιμπλε;

Αλλαγή στον εκλογικό νόμο

Σε μια μικρή αλλά ηχηρή αλλαγή στον προγραμματισμό των εργασιών της Βουλής για τον εκλογικό νόμο προχώρησε χθες το Προεδρείο της Βουλής. Παρατάθηκε κατά μία –τρίτη –ημέρα η συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ετσι την ερχόμενη Πέμπτη –και όχι αύριο Τετάρτη –αναμένεται να διεξαχθούν η ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Το γεγονός της παράτασης προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο οποίος έδειξε ως αρμόδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κώστας Τσιάρας έκανε λόγο για υποβάθμιση του κοινοβουλευτισμού και απαξίωση των θεσμών αφού, όπως υπογράμμισε, δεν αυξάνονται οι ώρες των συνεδριάσεων –θα αρχίσουν όλες σε απογευματινές ώρες –απλώς μετατίθεται το πρόγραμμα κατά μία ημέρα. Ο ίδιος πάντως απέδωσε την αλλαγή στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη. «Δεν γίνεται η Βουλή να προσαρμόζεται στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει» ανέφερε χθες σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

«Εκαναν την ντροπή, καμάρι!»

Με μια χειμαρρώδη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σταύρος Θεοδωράκης τοποθετήθηκε για το θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων. «Ζούμε σε μια χώρα που το κύριο προσόν για έναν που ζητάει τηλεοπτική άδεια είναι οι κουμπαριές με μέλη της κυβέρνησης (προς το παρόν προηγείται εργολάβος που έχει δύο υπουργικές κουμπαριές)! Ζούμε σε μια χώρα που ένας υπουργός λίγες μέρες πριν εξετασθούν οι αιτήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες διαφημίζει με συνέντευξή του πόση καλή σχέση έχει με έναν επίδοξο καναλάρχη και πόσο περήφανος είναι που το αίτημά του για δικό του κανάλι υπογράφουν μόνο υπάλληλοι του υπουργικού του γραφείου!» είναι η εισαγωγή του επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος συνεχίζει: «Ζούμε σε μια χώρα που όταν λένε στον πρωθυπουργό “η λίστα των υποψήφιων καναλαρχών δεν μοιάζει με το τέλος της διαπλοκής και της ολιγαρχίας στην Ελλάδα”, εκείνος απαντά: “Είχατε καμιά εντύπωση ότι θα έρθουν ευαγή ιδρύματα να καταθέσουν ευγενικές προσφορές; Εγώ δεν έχω καμία τέτοια εντύπωση. Ούτε μας ενδιαφέρει στο τέλος τέλος ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα πάρουν τις άδειες”».

Πού θέλει να καταλήξει ο Θεοδωράκης; Οτι «για τις τηλεοπτικές άδειες προηγούνται “ημέτεροι” με λεφτά (“αυτοί που θα έχουν τραπεζική και φορολογική ενημερότητα” είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας)». Οπως διερωτάται μάλιστα, «θα μου πεις “και οι άλλοι τα ίδια δεν έκαναν κατά καιρούς;”» για να απαντήσει «ναι, μόνο που τους πήρε αρκετά χρόνια και δεν υπερηφανευόντουσαν. Αυτοί που σήμερα μας κυβερνάνε έκαναν γρήγορα την ντροπή, καμάρι!». Τέλος πάντως, ο Θεοδωράκης προτείνει ως λύση την πρόταση που είχε κάνει στις προγραμματικές δηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2015: «Να σπάσουμε τις τριγωνικές σχέσεις media – τράπεζες – πολιτικοί και να δώσουμε την αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες σε ένα ισχυρό, ανεξάρτητο ΕΣΡ και όχι στα γραφεία των υπουργών».

«Παρών» στο μπόνους (;)

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, αλλά πρωταγωνιστής ήταν ο εκλογικός νόμος. Το τι τελικώς θα πράξει στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης δεν έχει κλειδώσει ακόμα. Ωστόσο Το Ποτάμι προσανατολίζεται να καταψηφίσει επί της αρχής και όλα τα άρθρα του εκλογικού νόμου, αλλά να δηλώσει «παρών» σε εκείνο που αφορά τη μείωση του μπόνους των 50 εδρών.