Αυστηρές προειδοποιήσεις προς τον πρόεδρο Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος δικαίου απηύθυναν το Βερολίνο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ουάσιγκτον. Στο μείζον για την Ευρώπη ζήτημα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει αρνητικές επιπτώσεις, ούτε έχει αρνητικές ενδείξεις.

Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ αν επαναφέρει τη θανατική ποινή τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με κυβερνητική εκπρόσωπο, η καγκελάριος κάλεσε επίσης τον Ερντογάν να σεβαστεί τις αρχές της αναλογικότητας και το κράτος δικαίου στην απάντηση του τουρκικού κράτους προς την απόπειρα πραξικοπήματος. «Το πρόσφατο κύμα συλλήψεων και οι απολύσεις στην Τουρκία αποτελούν ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ» τόνισε. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ στις Βρυξέλλες.

«Η θέσπιση της θανατικής ποινής σημαίνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ, παραπέμποντας στα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δεσμεύουν τα συμβαλλόμενα μέρη να μην προχωρούν σε θανατικές εκτελέσεις. Αλλά και η ιδιότητα του υποψήφιου μέλους της ΕΕ συνεπάγεται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την Τουρκία αναφορικά με τον σεβασμό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είπε ο Ζάιμπερτ. Το άνοιγμα νέων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έρθει μόνον εφόσον λυθεί το Κυπριακό. Και τότε θα αναδειχθούν σε κομβικής σημασίας τα κεφάλαια των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Αυτό είναι μουσική του μέλλοντος. Διότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να φθάσουν ούτε εκεί αν ο Ερντογάν επαναφέρει τη θανατική ποινή που έπαψε να εφαρμόζεται στην Τουρκία από το 1984 και καταργήθηκε το 2004. «Εάν αποφασιστεί η θανατική ποινή, τότε τελειώνουν σίγουρα και οι διαπραγματεύσεις» δήλωσε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Φόλκερ Κάουντερ. Η σαφής αυτή τοποθέτηση είναι η «ήπια» αντίδραση. Διότι οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας ζητούν να διακοπούν τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε την απάντησή του σε δηλώσεις που έκανε αργότερα στο CNN. «Για το θέμα της θανατικής ποινής», είπε, «θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο».

Οι εξελίξεις στην Τουρκία πρέπει να ειδωθούν «ξεχωριστά και ανεξάρτητα από τη συμφωνία για το Προσφυγικό» τόνισε χθες ο Στέφαν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ». Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχουν τα άλλα μέτωπα με την Τουρκία, η εκτίμηση του Βερολίνου είναι ότι στην προσφυγική κρίση δεν έχει ανάγκη μόνο η Ευρώπη τον Ερντογάν, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. «Η Τουρκία έχει συμφέρον να συμμετέχει η Ευρώπη στον επιμερισμό του κόστους», είπε ο Ζάιμπερτ, θυμίζοντας ότι έχει αρχίσει ήδη η εκταμίευση των 6 δισ. ευρωπαϊκής βοήθειας στην Τουρκία που προβλέπει η συμφωνία για τους πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία.

Πάντως, η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που θέλει διακαώς ο Ερντογάν δεν θα προχωρήσει αν δεν υλοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις εκ μέρους της Τουρκίας είπε ο Ζάιμπερτ. Δηλαδή η υλοποίηση και των 72 όρων, μεταξύ των οποίων και η μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νομικού πλαισίου που πέρασε η κυβέρνηση Ερντογάν.

Βασική εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για την αποστολή του ΝΑΤΟ που σε συνεργασία με τη Frontex επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας Γενς Φλόσντορφ απάντησε ότι «η αποστολή συνεχίζεται όπως προβλέπει ο σχεδιασμός».

«Γιατί να τους κρατάωκαι να τους ταΐζω;»

Ο τουρκικός λαός πιστεύει πως «αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. Γιατί να τους κρατάω και να τους ταΐζω στις φυλακές για χρόνια;» δήλωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο CNN – λίγο αφότου είπε πως εναπόκειται στο τουρκικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει για τη θανατική ποινή. Ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε επίσης πως εντός των ημερών θα κατατεθεί επισήμως στις ΗΠΑ αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.