Σε πέντε σημεία βασίζεται η εθνική κοινή γραμμή εργοδοτών – ΓΣΕΕ και υπουργείου Εργασίας, η οποία χαράχτηκε χθες ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τις αλλαγές στα εργασιακά. Οι κοινωνικοί εταίροισυμφώνησαν σε κείμενοπου θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνώμων και θα χρησιμοποιηθεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το οποίο θα αποτελέσει την εθνική κόκκινη γραμμή στις απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά.

Η συμφωνία προβλέπει:

1. Την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών.

2. Την υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων.

3. Την αναθεώρηση του συνδικαλιστικού Νόμου 1264/1982.

4. Δεν χρειάζεται να αυξηθούν περαιτέρω τα όρια των ομαδικών απολύσεων.

5. Δεν χρειάζεται να επανέλθει το δικαίωμα της ανταπεργίας στους εργοδότες, που ίσχυε έως το 1981.

Στο κείμενο που συμφωνήθηκε,θα προσαρτηθούν δύο παραρτήματακαι συγκεκριμένα η Συμφωνία της Γενεύης που υπεγράφη το 2014 παρουσία του ILO και η επόμενη συμφωνία του Ζαππείου, στην οποία περιγράφεται αναλυτικότερα το κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα για τα εργασιακά.

Ως ελάχιστο σημείο συμφωνίας χαρακτήρισε το κείμενο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕΓιάννης Παναγόπουλος,που επισήμανε ότι υπάρχουν διαφορές και γι’ αυτό η συμφωνία επετεύχθη με κόπο και προσπάθεια.

Ισχυρό όπλο της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους δανειστές χαρακτήρισε το κείμενο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕΒασίλης Κορκίδης,ενώ σε ερώτηση αν τίθεται θέμα 13ου και 14ου μισθού ξεκαθάρισε πως αυτό ήταν πάντα σημείο συμφωνίας και όχι διαφωνίας μεταξύ των κοινωνικών συνομιλητών.

Για πολύ σημαντική απόφαση που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής μας θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση έκανε λόγο οΓιώργος Κατρούγκαλος,που ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει φανερό σε όλους πως πλέον το στοίχημα είναι η ανάπτυξη και όχι το καθεστώς απορρύθμισης και ο εργατικός Μεσαίωνας.

Τονίζεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού,η απελευθέρωση των ομαδικώναπολύσεων, η πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η επαναφορά του λοκάουτ, το πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις(δηλαδή να γίνεται δυσκολότερη η προκήρυξη απεργίας) καθώς και οι συλλογικές διαπραγματεύσειςείναι τα πέντεθέματα-φωτιά που θα απασχολήσουν τη διαπραγμάτευσημε τους θεσμούς, η οποία θα αρχίσει τον Σεπτέμβριογια την αγορά εργασίας (βασικό θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος).