Την μυστηριώδη περίπτωση ενός ατόμου στην Γιούτα που μολύνθηκε με τον ιό Ζίκα ενώ φρόντιζε έναν ηλικιωμένο ασθενή ο οποίος ήταν μολυσμένος με αυτόν, διερευνούν οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ.

Ο ηλικιωμένος πέθανε τον περασμένο μήνα και στο αίμα του βρέθηκαν επίπεδα του ιού 100.000 φορές υψηλότερα απ’ ό,τι έχουν δει έως σήμερα οι γιατροί σε άλλους μολυσμένους ανθρώπους.

Επιπλέον, ο άνθρωπος που τον φρόντιζε βρέθηκε επίσης μολυσμένος παρότι δεν είχε ταξιδέψει σε χώρα όπου ενδημεί ο ιός, ούτε είχε κάνει σεξ με άτομο που είχε ταξιδέψει σε τέτοια χώρα ή το οποίο ήταν μολυσμένο με τον ιό.

Στην συγκεκριμένη αμερικανική πολιτεία, εξ άλλου, δεν έχουν εντοπιστεί ούτε κουνούπια μολυσμένα με τον ιό Ζίκα.

«Το περιστατικό αυτό αποτελεί έκπληξη και αποδεικνύει ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τον ιό», δήλωσε η δρ Έριν Στάπλς, ιατρική επιδημιολόγος από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

«Ευτυχώς, ο φροντιστής ανάρρωσε γρήγορα, ενώ η μη-σεξουαλική μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνια, απ’ ό,τι φαίνεται και από τα περισσότερα από 1.300 άλλα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό που έχουν καταγραφεί σε ΗΠΑ και σε Χαβάη».

Το πιθανότερο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως ο φροντιστής αυτός ήρθε σε επαφή με το αίμα, τα ούρα ή με άλλα σωματικά υγρά του ηλικιωμένου καθώς τον φρόντιζε.

Όπως εξήγησε ο κ. Γκάρι Έντουαρτς, διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας της Κομητείας Salt Lake, ο φροντιστής που μολύνθηκε ήταν οικογενειακός φίλος του ηλικιωμένου, η ακριβής αιτία θανάτου του οποίου δεν έχειακόμα αποσαφηνιστεί. Το σίγουρο είναι πως είχε μολυνθεί με τον ιό Ζίκα σε ταξίδι του σε χώρα όπου ενδημεί ο ιός, πως είχε ενεργό λοίμωξη την εποχή του θανάτου του και ότι ο ιός συνέβαλλε σε αυτόν.

Η διερεύνηση του περιστατικού συνεχίζεται, κατέληξε.