Είναι ένας τούρκος φίλος από τα παλιά, ζει στην Κωνσταντινούπολη, του έστειλα μήνυμα να μάθω πώς είναι, μου απάντησε: «Ζούμε μια τρομερή κατάσταση. Το πραξικόπημα ευτυχώς απέτυχε, αλλά προκάλεσε μια τεράστια καταστροφή. Λένε πως αύριο θα κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης –σαν να μην είχε αποτύχει το πραξικόπημα! Δεν ξέρουμε τι συνέχεια θα έχει αυτή η ιστορία, δεν ξέρουμε αν ήταν απλώς μια πρόβα, δεν ξέρουμε αν όλα αυτά θα οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο, ύστερα από τόσους ανθρώπους που σκότωσαν οι στρατιωτικοί, και τόσους που είχαν σκοτώσει νωρίτερα οι καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους. Κατά τα άλλα, η οικογένεια είναι καλά, ευχαριστώ, όσο γίνεται βέβαια σε αυτό το τραυματικό κλίμα του ολοκληρωτικού άγχους».

Είναι ένας γάλλος φωτογράφος, ζει στη Νίκαια, τον λένε Ερίκ Γκεγιάρ, έχει δει πολύ θάνατο και καταστροφή τα 31 χρόνια που εργάζεται στο Ρόιτερ. Οταν ήρθε το πρώτο επείγον στο κινητό του, άρπαξε την κάμερα κι ανέβηκε στη μηχανή, αναγκάστηκε όμως γρήγορα να την αφήσει κι άρχισε να τραβάει πτώματα. Η αστυνομία προσπαθούσε να τον σταματήσει, κάποιοι του έριχναν πέτρες, αλλά εκείνος τραβούσε πτώματα. Την κούκλα στη φωτογραφία την είδε αργότερα. Μια κούκλα που κοιτάζει τον ουρανό, δίπλα σε ένα πτώμα καλυμμένο με μια μεταλλική κουβέρτα. Μα τι διάβολο, το πτώμα μοιάζει μεγαλόσωμο, δεν μπορεί να ανήκει σε παιδί, τι γυρεύει αυτή η κούκλα δίπλα του; Ολοι αυτό τον ρωτούν, η φωτογραφία έχει γίνει viral, δεν ξέρει τι να απαντήσει.

Ο κόσμος βρίσκεται σε τεράστια αναταραχή, η τρομοκρατία μπορεί να κτυπήσει οπουδήποτε, η γειτονιά μας ζει εκρηκτικές καταστάσεις, αλλά την κυβέρνησή μας δεν την ενδιαφέρει τίποτε απ’ όλα αυτά. Η Ευρώπη βυθίζεται στον αυταρχισμό και στην ανασφάλεια, αλλά στο Μαξίμου περί άλλα τυρβάζουν, τη μια μέρα ψάχνουν τις 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο και την άλλη συζητούν όχι για το αν θα προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αλλά για τα προβλήματα που θα προκαλέσουν στον νικητή των πρόωρων εκλογών ώστε να αναγκαστεί να προκηρύξει νέες εκλογές, με τον νέο εκλογικό νόμο αυτή τη φορά, όπου τα αδιέξοδα που θα δημιουργηθούν θα είναι τόσο μεγάλα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει πάλι το πάνω χέρι.

Ανίκανες υπήρξαν πολλές ελληνικές κυβερνήσεις. Τέτοια εγκληματική ελαφρότητα όμως δύσκολα συναντά κανείς στο παρελθόν. Η κούκλα κοιτάζει τον ουρανό, δίπλα σε ένα πτώμα, δεν καταλαβαίνει τίποτα.